Європарламент схвалив виділення Україні до 35 млрд євро кредиту за рахунок заморожених активів рф

Європарламент схвалив виділення Україні до 35 млрд євро кредиту за рахунок заморожених активів рф

Європейський Парламент на пленарному засіданні підтримав пропозицію Європейської Комісії щодо надання Україні макрофінансової допомоги (MFA) обсягом до 35 млрд євро на 2024-2025 роки.

"За" – 518 голосів, "проти" – 56. Утримався 61 євродепутат.

Запропоноване фінансування є частиною ініціативи G7 щодо механізму збільшення надходжень до бюджету України (Extraordinary Revenue Acceleration for Ukraine; ERA).

Йдеться про те, що ЄС може надати до 35 млрд євро кредиту (або менше), США – до $20 млрд (або менше), Велика Британія2,26 млрд фунтів стерлінгів (майже $3 млрд), Канада та Японія також обіцяли надати кредити в своїх валютах в еквіваленті по $3 млрд. У підсумку фактичні внески кожної учасниці проєкту будуть скоректовані так, щоб сумарно Україна отримала $50 млрд. Тобто кредит від ЄС може бути зменшений до $20 млрд, якщо інші учасники виконаються свої обіцянки.

Крім того, Європарламент підтримав пропозицію створити Механізм кредитної співпраці з Україною (Ukraine Loan Cooperation Mechanism; ULCM), який забезпечить безповоротну форму макрофінансової допомоги.

Це рішення тепер має бути погоджено Радою ЄС. Очікується, що кошти будуть доступні Україні вже цьогоріч. Макрофінансова допомога не буде привʼязана до конкретних видатків, вона дозволить забезпечити найбільш нагальні потреби, у тому числі соціальні, гуманітарні.

Кошти в рамках Macro-Financial Assistance (MFA) від ЄС – це позика. "Погашення відбуватиметься виключно за рахунок майбутніх прибутків від заморожених суверенних активів рф в ЄС. Таким чином, Україна не спрямовуватиме внутрішні фінансові ресурси на забезпечення будь-яких витрат, пов'язаних з позикою", – заявили в Мінфіні.

Перший заступний голови парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк зазначає, що гроші ЄС прийдуть у 2025-му і будуть привʼязані до певних проміжних маяків в Ukraine Facility Plan, а інші країни нададуть фінансування через новий фонд Світового банку – Financial Intermediary Fund (FIF), який надасть фінансування в 2025-2026 роки після виконання Україною переліку реформ, які частково будуть дублювати умови МВФ.

Заморожені активи центрального банку росії в ЄС сягають 210 млрд євро і становлять більшість таких знерухомлених активів у всьому світі. Залежно від рівня відсоткових ставок, доходи від цих активів наразі оцінюються у 2,5-3 млрд євро на рік.

Нагадаємо, що 14 червня 2024 року на Саміті G7 в Італії лідери країн G7 домовилися про спрямування Україні близько 50 млрд доларів США. Кошти будуть обслуговуватися та погашатись за рахунок майбутніх прибутків, отриманих від заморожених суверенних російських активів, що знаходяться в Європейському Союзі та інших юрисдикціях.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь