Євросоюз планує виділити Україні до 40 млрд євро допомоги до кінця року

Євросоюз планує виділити Україні до 40 млрд євро допомоги до кінця року

Європейський Союз планує надати Україні нові позики на суму до 40 мільярдів євро без участі Сполучених Штатів. Брюссель розробляє альтернативне рішення щодо фінансування, щоб обійти вето Угорщини на продовження заморожування російських активів.

Про це повідомляє Financial Times.

За словами трьох співрозмовників газети, такий крок розробляється на тлі занепокоєння Брюсселя щодо Угорщини, яка може перешкодити блоку схвалити гарантії, необхідні Сполученим Штатам для участі у плані з використання російських заморожених активів.

Офіційний Будапешт намагається відкласти рішення щодо цього плану до часу після президентських виборів у США 5 листопада.

Кошти призначені для підтримки фінансової стабільності України, яка, за даними Києва та МВФ, стикається з дефіцитом фінансування у розмірі 38 млрд доларів у 2025 році. Україна покладається на іноземну допомогу, щоб продовжувати функціонувати, оскільки росія посилює атаки на її інфраструктуру.

Проте Брюссель повинен почати роботу над будь-якою альтернативою цьому плану впродовж наступних кількох тижнів, оскільки такий крок залежатиме від повноважень, термін дії яких закінчується наприкінці року.

Зазначається, що ЄС планує залучити невизначену кількість мільярдів кредитів Україні до кінця 2024 року. Остаточна цифра може коливатися від 20 до 40 мільярдів євро і буде визначена ​​Єврокомісією після консультацій з державами-членами.

Слід зауважити, що такий крок потребуватиме підтримки простої більшості країн ЄС, а не одностайності, позбавляючи таким чином Угорщину права вето.

У червні лідери G7 погодилися надати Україні позику в розмірі 50 мільярдів доларів США, яка має бути погашена за рахунок майбутніх прибутків від приблизно 260 мільярдів євро заморожених російських іноземних резервів, більша частина яких зберігається в Euroclear - бельгійському центральному депозитарії цінних паперів.

Згідно з цим планом, ЄС і США візьмуть на себе по близько 20 мільярдів доларів США кожен, а решту 10 мільярдів розділять між собою Велика Британія, Японія та Канада.

Але США, щоб забезпечити стабільний потік доходів для обслуговування кредиту, зажадали гарантій того, що російські активи, більшість з яких знаходяться в Європі, залишаться замороженими.

Єврокомісія запропонувала подовжити термін дії санкцій блоку, що заморожують російські активи, з нинішнього шестимісячного періоду до 36 місяців, щоб забезпечити більшу юридичну визначеність.

Інші запропоновані варіанти включають продовження санкцій на п'ять років.

Однак Орбан, який у минулому накладав вето на підтримку України з боку ЄС, наразі блокує таке продовження. Представник угорського уряду заявив послам ЄС у Брюсселі в понеділок, що це питання доведеться вирішувати після виборів у США.

Як альтернативу, ЄС зараз розглядає можливість надання кредитів у рамках існуючого пакету фінансової підтримки, термін дії якого спливає наприкінці цього року. Ця схема передбачала б збільшення загальних запозичень блоку і була б підтримана спільним бюджетом ЄС.

План ЄС передбачає надання частини з $20 млрд, які мали надійти від Вашингтона згідно з початковою пропозицією G7, якщо адміністрація Байдена не зможе надати кредит до виборів. Брюссельські чиновники сподіваються, що Вашингтон все ж таки надасть кошти, зменшивши таким чином ризики для ЄС.

В іншому випадку Брюссель має розпочати роботу в найближчі кілька тижнів, щоб вчасно подолати всі необхідні законодавчі перепони, адже термін дії пакету підтримки України спливає наприкінці року.

Нагадаємо, Рада Європейського Союзу продовжила до 15 березня 2025 року обмежувальні заходи щодо осіб, відповідальних за підрив чи загрозу територіальній цілісності, суверенітету й незалежності України.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь