ЄС розгляне випуск спільного боргу для фінансування ППО

ЄС розгляне випуск спільного боргу для фінансування ППО

Європейський Союз повинен розглянути можливість випуску спільного боргу для фінансування масштабних інвестицій у протиповітряну оборону, щоб краще захистити свій повітряний простір від потенційних російських ударів.

Такий висновок міститься у новому звіті брюссельського аналітичного центру Bruegel.

Питання протиповітряної оборони набуло нагальної важливості останніми місяцями після того, як кілька іранських дронів, запущених з території росії, порушили повітряний простір ЄС. Один із них нещодавно впав у Латвії.

У 2022 році Німеччина запустила ініціативу «Європейський повітряний щит», спрямовану на зниження вразливості континенту перед авіаударами в умовах зростаючої геополітичної напруженості. Однак фінансування цієї програми залишається під питанням, особливо через опозицію Берліна до ідеї спільного боргу ЄС, яку він знову озвучив після нещодавнього звіту глави Європейського центрального банку Маріо Драгі щодо конкурентоспроможності ЄС.

«Це пріоритет для Німеччини. Вони хочуть, щоб це запрацювало», – зазначив у інтерв'ю автор звіту та старший науковий співробітник Bruegel Ґунтрам Вольф. І хоча до ініціативи вже приєднались 21 країна, включаючи Велику Британію та Туреччину, «найважче тепер – змусити їх витратити гроші,» додав Вольф.

Концентрація на конкретній темі, такій як протиповітряна оборона, може допомогти переконати скептичні держави-члени ЄС прийняти ідею спільного боргу, оскільки проекти ППО мають велике значення для безпеки всього регіону.

Такі проекти потребують значних капіталовкладень. Наприклад, одна батарея ракет Patriot коштує близько $1 мільярда, і, за оцінками звіту Bruegel, загальна потреба блоку в інвестиціях може сягати сотень мільярдів.

У серпні рівень безпеки на авіабазі НАТО в Німеччині було підвищено через підозрілу активність російських дронів. На початку вересня Латвія та Румунія також повідомили про випадки порушення їхнього повітряного простору російськими дронами, що підкреслює зростаючу загрозу для сусідів москви.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь