Непрофінансовані потреби в роботі МАГАТЕ в Україні становлять 23 млн євро

Непрофінансовані потреби в роботі МАГАТЕ в Україні становлять 23 млн євро

Непрофінансовані потреби для подальшої реалізації комплексної програми допомоги Україні з боку Міжнародного агентства з атомної енергії оцінюються у 23 млн євро.

Про це заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі під час відкриття 68-ї генеральної конференції агентства у понеділок у Відні.

"Агентство вдячне 30 державам-донорам та Європейському Союзу за їхні позабюджетні внески на підтримку всієї діяльності, пов'язаної з Україною, і вітає подальшу підтримку та співпрацю в цьому напрямку. Непрофінансовані потреби для подальшої реалізації цієї комплексної програми допомоги оцінюються у 23 млн євро", - сказав він.

Гроссі вказав на те, що МАГАТЕ продовжує постачати в Україну обладнання, пов'язане з ядерною та фізичною ядерною безпекою, а також медичне обладнання. "Агентство також отримало перші запити на допомогу у зв'язку з руйнуванням Каховської греблі та узгодило з Україною пріоритети першої фази підтримки безпеки та захищеності радіоактивних джерел в Україні", - додав він.

Гендиректор МАГАТЕ нагадав, що з часу встановлення постійної присутності експертів агентства на ядерних об'єктах України два роки тому в Україну було направлено понад 140 місій з підтримки та допомоги. Експерти Агентства продовжують працювати на тимчасово окупованій Росією Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС), на ЧАЕС та на трьох діючих атомних електростанціях України: Рівненській, Хмельницькій та Південноукраїнській.

"Наша допомога зросла й адаптувалася. Наприклад, ми займаємо більш проактивну позицію щодо моніторингу українських електричних підстанцій, які мають важливе значення для безпеки атомних електростанцій", - додав Гроссі.

Він наголосив на тому, що ситуація на Запорізькій АЕС залишається нестабільною: "Регулярні вибухи, атаки безпілотників, обстріли, неодноразові перебої з зовнішнім енергопостачанням, серед інших проблем, підвищують ризик ядерної аварії".

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

теги #магате

Долучайтесь