Збитки довкіллю України через вторгнення росії перевищили $60 млрд

Збитки довкіллю України через вторгнення росії перевищили $60 млрд

Збитки довкіллю, завдані Україні через вторгнення росії, перевищують $60 млрд, і ця цифра зростає.

Про це заявив міністр захисту довкілля Руслан Стрілець на брифінгу, передає Укрінформ.

"На сьогодні вже маємо понад 5,5 тис. таких випадків злочинів проти українського довкілля з боку ворога. Загальні збитки вже перевищують $60 млрд, і ця цифра, на жаль, тільки зростає", – сказав Стрілець.

Він наголосив, що наслідки екологічних злочинів поширюються й на інші країни, зокрема Молдову та Румунію. Стрілець нагадав про випадок масштабної пожежі в одному з портів на Одещині, дим від якої забруднив повітря і на території Молдови.

"Це транскордонний вплив, і це абсолютно інша відповідальність. Обраховуючи такі збитки, я думаю, що не тільки Україна буде мати право на відшкодування внаслідок збройної агресії в майбутньому", – зазначив міністр.

У червні повідомлялося, що, за попередніми підрахунками, внаслідок підриву греблі Каховської ГЕС 6 червня 2023 року довкіллю було завдано шкоди на 78 млрд грн, але повністю їх підрахувати вдасться тільки після деокупації півдня України.

Нагадаємо, агросектор України за два роки з початку повномасштабного вторгнення зазнав прямих збитків на понад 10 млрд дол, тому дуже важливо його відновити, щоб забезпечити стабільність світових продовольчих ринків.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу