Зеленський доручив спростити видачу документів на зруйноване житло біля фронту

Зеленський доручив спростити видачу документів на зруйноване житло біля фронту

Президент Володимир Зеленський доручив спростити процедуру видачі документів, що засвідчують руйнування житла у прифронтових районах.

Відповідне доручення голова держави зробив під час робочої поїздки на Донеччину, повідомляє пресслужба Офісу президента.

Зеленський також провів нараду щодо безпекової ситуації в регіоні та доручив урахувати збільшену потребу в дронах на Покровському напрямку при розподілі БпЛА між різними ділянками фронту.

Під час наради глава держави також офіційно представив новопризначеного командувача Об'єднаних сил ЗСУ Андрія Гнатова.

Президент заслухав доповіді Головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, начальника Донецької обласної військової адміністрації Вадима Філашкіна та начальника управління СБУ в Донецькій та Луганській областях Олександра Надточія.

Зокрема, Вадим Філашкін розповів про добудову ліній оборони. За його словами, третя лінія фортифікацій, яку зводять цивільні, готова на 90%. Він також зазначив, що обласна влада допомагає військовим у будівництві другої лінії оборонних споруд.

Він додав, що зараз тривають роботи з відновлення водопостачання Покровська, евакуація людей із прифронтових районів і підготовка до нового навчального року, який у цьому регіоні відбуватиметься в онлайн-режимі.

Як повідомлялося, віцепремʼєр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук раніше обіцяла, що цього тижня Кабінет Міністрів наступного тижня планує ухвалити постанову, яка дозволить вносити до реєстру пошкодженого внаслідок російської агресії житла нерухомість на окупованих територіях і у зоні бойових дій.

Нагадаємо, з листопада 2023 року по лютий 2024 року тривав експериментальний проєкт із обстеження знищеного майна в окупованому Мелітополі із застосуванням дистанційного зондування Землі. За три місяці у Реєстр пошкодженого майна з Мелітопольської громади внесли 279 об'єктів, розповідала голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк.

Також комісії вивчали фотоматеріали пошкоджень, які громадяни подавали через "Дію". На основі цих повідомлень продовжує формуватися Реєстр знищеного і пошкодженого майна. Після внесення об'єктів до цього реєстру громадяни можуть подати заяву на виплату компенсації.

Втім, станом на квітень 2024 року лише 26% поданих власниками повідомлень про зруйноване або пошкоджене внаслідок агресії Росії житло проходило верифікацію, передусім через відсутність інформації про інші об'єкти в Держреєстрі майнових прав.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу