Зеленський обіцяє кожному українцю 1000 грн на картку «Нацкешбеку» за рахунок Заходу

Зеленський обіцяє кожному українцю 1000 грн на картку «Нацкешбеку» за рахунок Заходу

Президент Володимир Зеленський оголосив про термінову роздачу грошей усім українцям – по 1000 грн на особу.

«Я доручив уряду запровадити з 1 грудня нову програму, яка буде відчутною для кожної сім’ї в Україні. Є-підтримка для всіх наших людей – дорослі, діти, кожна сім’я в Україні. Тисяча гривень на людину – на родину це вийде по кілька тисяч гривень», – заявив він.

Ці гроші не можна буде витрачати на продукти харчування. «Кошти можна буде витратити на оплату українських товарів і послуг, зокрема комунальних послуг, електрики. Квитки – це Укрзалізниця. Українські лікарські засоби. Також доручив, щоб ці кошти можна було витратити на українські книжки, на культурні послуги. Можна донатити на військових – волонтерам, на дрони», – заявив він.

Фактично йдеться про аналогічний механіз витрачання коштів, який був при виплаті в кінці 2021 року ковідної 1000 грн на картку єПідтримка для тих, хто вакцинувався від COVID-19.

Однак зараз кошти будуть зараховані не на картки «єПідтримка», а на картки «Національний кешбек», на який зараз виплачується 10% кешбеку за купівлю українських товарів. Картка «Національного кешбеку» відкривається в «Дії» після надання Державній податковій службі доступу до трансакцій по особистим рахункам.

1000 грн громадяни зможуть отримати незалежно від віку та соціального статусу, а використати гроші можна буде протягом грудня 2024 року, січня та лютого 2025 року.

Про це повідомив заступник міністра економіки Олексій Соболев в етері телемаратону «Єдині новини».

Соболев розповів, що кошти, якими профінансують програму, «не нові» – їх переспрямують з уже наявних програм Мінекономіки та інших міністерств, в межах яких виділені гроші на цей рік не встигають використати.

«Ці кошти ми точно не змогли б спрямувати на армію, адже ці кошти виділені нашими донорами в наш бюджет і там є умови, що їх не можна пускати на військові видатки», – сказав посадовець.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь