Країни G7 розкрили подробиці кредиту Україні на $50 млрд

Країни G7 розкрили подробиці кредиту Україні на $50 млрд

Країни G7 розповіли, коли і як саме Україна отримає обіцяні їй $50 млрд кредитних коштів під заставу майбутніх доходів від заморожених російських активів.

Згідно з декларацією, опублікованою італійським урядом, Україна зможе використовувати отримані кошти на бюджетну підтримку, військове забезпечення, відновлення інфраструктури тощо.

Оскільки США вже пообіцяли із $20 млрд своєї допомоги $10 млрд надати у формі військової допомоги, як і 2,26 млрд фунтів стерлінгів (близько $3 млрд) від Великої Британії, підтримка бюджету України не перевищить $50 млрд.

Розподіл надходжень від надзвичайних доходів, що виникають із російських державних активів для погашення кредиторів ERA, буде керуватися через Механізм кредитної кооперації для України (ULCM), який нещодавно був узгоджений співзаконодавцями ЄС.

Розподіл для погашення кредиторів G7 буде пропорційним до основної суми кожного двостороннього кредиту.

Оскільки США беруть участь у спільному кредиті, частка ЄС скорочується із затверджених «до 35 млрд євро» до 18 млрд євро.

«З огляду на підтверджені внески партнерів у G7, пропорційні розміру їхніх економік, ЄС очікувано надасть макрофінансову позику на приблизно 18 млрд євро», – йдеться у заяві Єврокомісії.

Кожен двосторонній кредит набуде чинності не пізніше 30 червня 2025 року.

«Двосторонні кредити будуть повністю виплачені на користь України в період з 1 грудня 2024 року до 31 грудня 2027 року, частинами, які відповідатимуть нагальним фінансовим потребам України», – йдеться у заяві G7.

Підтримка від кредитів ERA є додатком до інших джерел офіційної допомоги, включно з Фондом для України ЄС та Розширеним фондом МВФ.

Кошти від кредитів будуть надані через різні канали, серед яких, але не обмежуючись, кредит на макрофінансову допомогу (MFA) від ЄС, багатосторонній адміністрований рахунок МВФ для України та новий FIF для України при Світовому банку.

Члени G7 зобов’язуються тісно співпрацювати, щоб забезпечити координацію та узгодженість між двосторонніми кредитами протягом усього періоду дії ініціативи кредитування ERA на благо України.

«росія повинна припинити свою незаконну війну агресії і заплатити за шкоду, завдану Україні, відповідно до міжнародного права. Ми знову підтверджуємо свою непохитну рішучість підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно. Час не на боці путіна», – йдеться у заяві G7.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь