Бізнес-асоціації з'ясували, що зупинка бронювання є незаконною

Бізнес-асоціації з'ясували, що зупинка бронювання є незаконною

Українська Рада Бізнесу закликала президента Володимира Зеленського і прем'єр-міністра Дениса Шмигала негайно втрутитися в ситуацію та забезпечити неухильне виконання органами державної влади своїх функцій щодо визначення підприємств, установ та організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, та бронювання працівників таких суб’єктів.

"Ті з них, у кого зараз завершився термін бронювання – ризикують втратити майже всіх працівників та припинити свою діяльність, на відміну від тих, що вирішили працювати нелегально", – заявили в УРБ.

УРБ, до складу якої входить 120 бізнес-асоціацій різних галузей економіки, членами яких є 28 тис. підприємств, отримує велику кількість скарг від аграрного, промислового, IT-сектору на зупинення процесу бронювання працівників та зупинення прийняття рішень щодо визнання суб’єктів господарювання критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Кількість звернень свідчить про те, що проблема зупинки процесу бронювання та надання статусу критичності не є поодинокою, а має загальнодержавний масштаб.

В УРБ кажуть, що статті 24 і 25 закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» і відповідні рішення Кабінету Міністрів, які регулюють надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язаних, не передбачають можливості зупинки процесів бронювання та визнання підприємств, установ і організацій, критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. В іншому випадку порушується принцип інституційної безперервності.

В актах Кабміну встановлені чіткі строки прийняття відповідних рішень, а їх дію у законний спосіб ніхто не призупиняв.

Крім того, протокольне рішення за результатами засідання Кабміну від 8 жовтня 2024 року (витяг з протоколу № 103) не обмежує міністерства (щодо прийняття рішень про визначення суб’єктів критично важливими за відповідною сферою управління та галуззю національної економіки) та Мінекономіки (щодо прийняття рішень про бронювання працівників відповідних суб’єктів) у прийнятті вказаних вище рішень.

Український бізнес підтримує необхідність проведення аудиту рішень щодо визнання суб’єктів господарювання критично важливими для економіки та забезпечення життєдіяльності населення. Такий аудит дозволить перевірити актуальність та справедливість вже прийнятих рішень, забезпечивши рівні умови для всіх підприємств.

Водночас надзвичайно важливо зберегти передбачуваний і безперервний процес бронювання працівників під час цього аудиту. Оскільки нинішня ситуація підриває довіру суб’єктів господарювання до діяльності влади, адже внаслідок неї страждають підприємства, які офіційно працевлаштовують у себе військовозобов’язаних, та в установленому законодавством порядку звертаються до органів влади з питань визначення себе критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, та подальшого бронювання своїх працівників. Ті з них, у кого зараз завершився термін бронювання – ризикують втратити майже всіх працівників та припинити свою діяльність, на відміну від тих, що вирішили працювати нелегально.

Тому УРБ закликає негайно втрутитися в ситуацію та забезпечити неухильне виконання органами державної влади своїх функцій щодо визначення підприємств, установ та організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, та бронювання працівників таких суб’єктів.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь