55% приросту депозитів отримали лише два банки

55% приросту депозитів отримали лише два банки

Державні банки зростають за рахунок обслуговування бюджетних потоків.

Про це заявили банкіри під час круглого столу «Депозити: чи вдасться примножити заощадження у 2024 році», проведеного «Фінансовим клубом».

«За січень – липень 2024 року 55% зростання за рахунок двох банків – Привату та Ощаду. Це банки, які обслуговують державні виплати. Це збільшує їхній гривневий строковий портфель. А три комерційні банки, які зростають, – А-Банк, ПУМБ та «Моно» (застосунок monobank. – Ред.), мають відрив по ставкам залучення. Відповідно, і зростання мають більше», – повідомила начальниця управління депозитних продуктів Сенс Банку Ірина Стрепетова.

ПУМБ підтвердив, що ставка вплинула на перелік лідерів зростання. «Ціна залучення депозитів в комерційних банках вище, ніж в державних, в середньому на 2%», – сказав Product Owner департаменту некредитних продуктів ПУМБ Сергій Кравченко.

При цьому гірша ситуація в «дочках» іноземних банків. «У державних банків і банків з українським капіталом динаміка гривневих вкладів плюс-мінус на одному рівні зростання. А якщо казати про банки з іноземним капіталом, то у них фокус більше зміщений на валютні пасиви. Топ-4 банків за зростанням за I півріччя підтверджують цей тренд: два банки державні та два з приватним капіталом – ПУМБ і “Моно”», – резюмував Сергій Кравченко.

З цим не всі погоджуються. «Не тільки державним банкам довіряють клієнти, але й банкам з іноземними інвестиціями. Ми бачимо приріст в національній валюті, тоді як в іноземній – приріст “на місці”», – сказав директор департаменту роздрібних клієнтів Кредобанку Олександр Супрунович.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь