Банкіри пропонують вкласти заощадження у різні валюти

Банкіри пропонують вкласти заощадження у різні валюти

Цю пораду банкіри дали під час круглого столу «Депозити: чи вдасться примножити заощадження у 2024 році», проведеного «Фінансовим клубом».

«Наша рекомендація дуже проста – ніколи не зберігати «всі яйця в одному кошику». Ми рекомендуємо поділити портфель на дві частини: ту, яку клієнт хоче залишити «під матрацом», і ті кошти, які він готовий розмістити в банк. І цю другу частину ресурсів поділити на три корзини: гривня, долар і євро», – каже заступник голови правління з питань роздрібного бізнесу Комінбанку Борис Рафалович.

Він пояснив, як це працює. «Наприклад $10 тис. розмістити в гривні на строк 6-9-12 місяців. Інші $10 тис. розмісти в банк під 1,5-2,5% річних. І такий самий обсяг розмістити в євро максимум під 1,5%. І спи спокійно: не думай про інфляцію та курс», – впевнений Борис Рафалович.

«А якщо у клієнта є короткотермінові потреби, то є ощадні рахунки з підвищеною ставкою, яка хоч і не компенсує інфляцію, але принаймні щось клієнт відшкодує собі, зберігаючи на тому рахунку кошти, які будуть у вільному доступі», – розповів директор департаменту роздрібних клієнтів Кредобанку Олександр Супрунович.

Сенс Банк не рекомендує зберігати кошти в готівці через воєнні ризики. «Попри велику мережу депозитаріїв, ми все одно рекомендуємо клієнтам зберігати безготівково. І ми радимо клієнтам дивитися на термін, протягом якого вони планують скористатися коштами. Якщо протягом 3-6 місяців, то впевнено можна розміщувати в гривню, якщо довше – то в валюту», – сказала начальниця управління депозитних продуктів Сенс Банку Ірина Стрепетова.

«Я особисто суттєво-суттєво меншу, ніж половина, частину коштів тримаю «під матрацом», тому що ризики втратити фізичні кошти наразі більші, ніж тримати на рахунку в банку», – ділиться власною стратегією Product Owner департаменту некредитних продуктів ПУМБ Сергій Кравченко.

Начальниця управління розвитку ТАСкомбанку Поліна Нікіфорова впевнена, що класичні методи хеджування ризиків українцям знайомі: «Конвертація коштів у іноземну валюту, придбання ОВДП, інвестування або купівля нерухомості».

Тому в залежності від портрету клієнта банк пропонує декілька варіантів. «Перше – зберігати заощадження у різних валютах. Друге – розміщувати вклади на різні строки: довгий строк дозволяє зафіксувати ставку, а менший строк – залишити частину коштів для вільного доступу. Третє – скористатися програмою лояльності або сезонними вкладами. І четвертий спосіб – придбати цінні папері: як ОВДП, так і корпоративні облігації фінансово-промислової групи ТАС», – заявила Поліна Нікіфорова.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь