Банкіри просять авансові компенсації за програмою «5-7-9%»

Банкіри просять авансові компенсації за програмою «5-7-9%»

Бюджет має повернутися до регулярної сплати компенсації за пільговими кредитами «5-7-9%», вважають учасники круглого столу «Держпрограма «5-7-9%» як головний драйвер розвитку кредитного портфеля банків: чи надовго?», проведеного «Фінансовим клубом».

«У всіх банків одне побажання – це виплата компенсації вчасно. Але ми всі розуміємо, що до того гепу (розриву. – Ред.), який є на сьогодні у пару місяців, всі адаптувалися», – каже керівниця малого та середнього бізнесу Сенс Банку Яна Шумунова.

На її думку, програма «5-7-9%» постійно підлаштовується під економічні потреби ринку. «Було потрібно зробити програми по енергоефективності чи по ОСББ, їх зробили. Програма адаптується під умови ринку тут і зараз, – зазначила Яна Шумунова. – Зокрема, програма продовжує кредитувати в прифронтовій зоні клієнтів під дуже низькі відсоткові ставки».

«Перша потрібна зміна – це щоб було як до війни, коли банкам гроші наперед давали і можна було прогнозувати. Це була б найбільш позитивна зміна. І, звісно, зменшення компенсаційних ставок», – розповів начальник управління по роботі з клієнтами Кредитвест Банку Місак Арзуманян. «Можливо, точково покращити програму за КВЕДами», – радить начальник центрального територіального управління Піреус Банку Сергій Щека.

ТАСкомбанк також підтримує пропозицію авансування банків по компенсації відсотків. «У нас позичальники платили компенсаційну ставку, і це була заборгованість від Фонду за минулий рік, яку потім Фонд поступово вигашав до травня», – розповіла заступниця директора департаменту організації продажів корпоративним клієнтам ТАСкомбанку Анна Мухіна.

«У всіх свої правила гри. Хтось бере (з клієнта. – Ред.) наперед ці компенсації, хтось чекає. Тут комерційні банки державним не конкуренти», – констатував Місак Арзуманян.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь