За рахунок кредитів «5-7-9%» почали будувати заводи подалі від фронту

За рахунок кредитів «5-7-9%» почали будувати заводи подалі від фронту

Бізнес збільшив попит на інвестиційні кредити та кредити на енергонезалежність в рамках державної програми пільгових кредитів «5-7-9%».

«У нас цього року з’явились цікаві інвестиційні проєкти, а саме будівництво заводів та ферм. Це доволі великі інвестпроєкти, яких в 2022-2023 роках не було. Тоді в кредит купували лише обладнання або основні засоби. Цього року ми розглядали деякі великі інвестпроєкти», – розповіла заступниця директора департаменту організації продажів корпоративним клієнтам ТАСкомбанку Анна Мухіна.

Йдеться про проєкти у Львівській області. «Середній термін виданого кредиту – 5 років, але видаємо і на 7, і на 10 років», – зазначила вона під час круглого столу «Держпрограма «5-7-9%» як головний драйвер розвитку кредитного портфеля банків: чи надовго?», проведеного «Фінансовим клубом».

«Більше запитів отримуємо від клієнтів-виробників, тому що для них умови програми «5-7-9%» зараз найкращі і найбільші суми можна видавати за цією програмою. «5-7-9%» – це дійсно локомотив і економіки, і банківського кредитування, – впевнений начальник центрального територіального управління Піреус Банку Сергій Щека. – Більше запитів надходить на інвестпроєкти і енергоефективність. Ми кредитуємо до 5 років на купівлю обладнання за інвестцілями».

Сенс Банк пропонує кредитування до 6 років. «Програма «5-7-9%» переорієнтувалась з оборотних коштів на інвесткредитування. Вона зараз підтримує всі програми енергоефективності. У нас на сьогодні видано 580 млн грн. Будемо підписувати ще на 500 млн грн. А в цілому в банку є біля 6 млрд грн заявок клієнтів», – розповіла керівниця малого та середнього бізнесу Сенс Банку Яна Шумунова.

Начальник управління по роботі з клієнтами Кредитвест Банку Місак Арзуманян каже, що цього року основний акцент зроблено на інвестиційному кредитуванні. «Програма адаптується до ринку, до економічної ситуації, вносяться відповідні корективи для збільшення залученості банків і бізнесу, – вважає він. – Якщо раніше більшість кредитів стосувалася обігового капіталу, то зараз спостерігається зростання попиту на інвестиційні кредити. Ми кредитуємо до 3 років на інвестцілі».

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь