Банкіри просять збільшити ліміт довгої валютної позиції

Про це йдеться у листі асоціації на адресу Національного банку.

Свою позицію НАБУ мотивує тим, що стрімке падіння офіційних курсів гривні до інших валют призвело до напруженої ситуації з дотриманням банками нормативів НБУ, зокрема, лімітів відкритої валютної позиції.

«На сьогоднішній день банки, з метою уникнення порушення діючого ліміту загальної довгої відкритої позиції у розмірі 1%, змушені відкривати короткі позиції в більшості валют, що, в свою чергу, призводить до проблем із забезпеченням своєчасного та безперебійного обслуговування платежів клієнтів, зокрема в „екзотичних“ валютах та дорогоцінних металах, а також призводить до ще більших ризиків, пов’язаних з ростом курсів цих же валют», — говориться в листі НАБУ.

В Асоціації зазначають, що в умовах послаблення курсу гривні зменшується регулятивний капітал внаслідок збитків від негативної переоцінки короткої позиції. З іншої сторони, із послабленням курсу збільшується величина гривневого еквіваленту довгої валютної позиції за «екзотичними» валютами (в тому числі, банківськими металами), яку неможливо зменшити чи взагалі закрити протягом короткого періоду часу. Таким чином, в умовах різких коливань курсів валют, банки приречені на порушення ліміту довгої валютної позиції у розмірі 1% від регулятивного капіталу.
 

 

Підписатися на розсилку Фінклубу

 

Присоединяйтесь