Банки Центральної Азії почали масово відмовлятися від платежів із росії

Банки Центральної Азії почали масово відмовлятися від платежів із росії

Банки Казахстану, Узбекистану, Киргизстану та Таджикистану почали частіше відмовлятися приймати кошти від російських компаній.

Це випливає з огляду діяльності транспортних компаній ПЕК, Digital ЗЕД, GTL та Logita Trade, повідомляє Укрінформ із посиланням на The Moscow Times.

За даними компаній, частка відмов у платежах через банки Центральної Азії у липні зросла до 30%, а середній термін проведення операцій збільшився на 15% - до двох тижнів.

Така ситуація пояснюється посиленням комплаєнсу банків у цих країнах: вони запитують дедалі більше додаткових документів і пояснень, у тому числі дані про компанії, їхніх засновників, клієнтів, джерела походження коштів та подробиці угод. Проблеми посилились у другому кварталі 2024 року і виникають навіть за платежів національними валютами.

Формат транскордонних переказів змінюється щодня, і компанії стикаються зі складнощами, у тому числі зростанням кількості повернень та відмов у переказах, зазначили у платіжному агрегаторі CDEK Pay.

Проблеми з переказами до банків Центральної Азії підтвердили у російській Торгово-промисловій палаті та діловій організації «Опора Росії». За словами голови комітету «Опори Росії» з міжнародних зв'язків Миколи Дунаєва, банки пояснюють нову ситуацію тим, що не хочуть «потрапити під роздачу» у зв’язку з санкціями США.

Як повідомлялося, проблеми з міжнародними платежами почалися у росії наприкінці 2023 року, коли президент США Джо Байден дозволив американському Мінфіну вводити вторинні санкції проти кредитних організацій за роботу з підсанкційними російськими компаніями та допомогу військово-промисловому комплексу Росії.

Після цього від прийому платежів із рф стали відмовлятися банки Туреччини, ОАЕ та Китаю. У червні США розширили цей механізм, включивши у визначення російської військово-промислової бази всі російські підсанкційні юридичні особи, зокрема банки.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу