Частка непрацюючих кредитів банків скоротилась у червні до 34,6%

Частка непрацюючих кредитів банків скоротилась у червні до 34,6%

Частка непрацюючих кредитів (NPL) у банківському секторі на 1 липня 2024 року становила 34,6%, що на 2,8 відсоткових пункта нижче показника станом на початок року.

Обсяг NPL скоротився за перше півріччя 2024 року на 4,2 млрд грн до 418,2 млрд грн, повідомили в НБУ.

Зокрема у червні частка NPL зменшилась на 0,46 в.п. – до 34,57%, а обсяг таких кредитів зменшився на 3,117 млрд грн – до 418,171 млрд грн. В цілому кредитний портфель банків в червні зріс на 7,005 млрд грн – до 1,209 трлн грн.

Частка NPL роздрібних кредитів за пів року знизилась на 3,9 в. п. до 19,6%. Помітно прискорилося і зниження частки NPL у корпоративному кредитному портфелі – на 1,9 в. п. до 42,2%.

Ключові чинники скорочення частки NPL – подальше нарощення банками обсягів гривневих кредитів високої якості та списання непрацюючих роздрібних кредитів, передусім банками з українським приватним капіталом.

Врегулювання NPL у корпоративному сегменті потребує значних зусиль від банків. Найпоширенішими інструментами роботи банків із NPL є позасудові реструктуризації. Вони покликані пом’якшити боргове навантаження на клієнта та дати йому змогу відновити платоспроможність.

Банки реструктуризували близько половини всіх корпоративних NPL, що сьогодні залишаються на їхніх балансах. Без урахування кредитів колишнім власникам ПриватБанку така частка перевищує 90%.

Частка NPL корпоративних кредитів без урахування кредитів колишнім власникам ПриватБанку становить 29,3%, тобто на 12,9 в. п. менше, ніж з їх урахуванням.

Попри всі зусилля, відновлення платоспроможності боржників залишається рідкістю.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу