Єврокомісія підтримала Україну в нафтовому конфлікті з Угорщиною та Словаччиною

Єврокомісія підтримала Україну в нафтовому конфлікті з Угорщиною та Словаччиною

Єврокомісія не виявила ризиків для безпеки після заборони України на транзит московської нафти в Словаччину та Угорщину.

Про це на брифінгу повідомив речник Єврокомісії Балаш Ужвар.

«З інформації, яка зараз є у нашому розпорядженні, та відповідно до внутрішнього аналізу Єврокомісії виглядає так, що санкції, які застосувала Україна проти «Лукойлу», не впливають на поточний транзит нафти через трубопровід «Дружба», оскільки «Лукойл» не є офіційним власником цієї нафти»– заявив він.

Балаш зазначив, що Єврокомісія попередньо спілкувалася з українськими, угорськими та словацькими представниками щодо припинення транзиту, але хоче отримати більш детальну інформацію від Угорщини та Словаччини для підтвердження висновків.

«Можу підтвердити, що служби Єврокомісії попередньо дійшли висновку, що термінові консультації на цьому етапі не є гарантованими, оскільки немає ознак нагального ризику для безпеки постачання», – додав речник.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль наголосив, що санкції України проти російських компаній не становлять загрози енергетичній безпеці Словаччини.

«росія продовжує займатися енергетичним шантажем. Будь-яка залежність від російської нафти, газу чи інших товарів – це величезний ризик абсолютно для всіх європейських країн. Саме тому ЄС дав рекомендації та інструменти всім країнам-членам диверсифікувати поставки», – зауважив очільник українського уряду.

мапа нафтопроводів

Хорватія готова до транспортування нафти до Угорщини та Словаччини. Про це голова прем'єр-міністр країни Андрей Пленкович написав у своєму листі до прем'єр-міністрів Угорщини та Словаччини, а також президенту Європейської комісії.

«Janaf, як компанія, готова вести переговори з MOL (прим. угорська енергетична компанія) про транспорт і забезпечення енергетичної безпеки в змінених умовах», – йдеться у листі Пленковича.

Пленкович зазначив, що «Janaf» може забезпечити транспортування нафти на нафтопереробні заводи в Угорщині та Словаччині понад 14 млн тонн.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу