Депозитні ставки стабілізувалися після падіння

Депозитні ставки стабілізувалися після падіння

Банкіри очікують, що разом із припиненням зниження облікової ставки зупиниться і падіння депозитних ставок.

Про це вони розповіли під час круглого столу «Депозити: чи вдасться примножити заощадження у 2024 році», проведеного «Фінансовим клубом».

«Зараз середня ставка по ринку в гривні зменшилась з 12,2% на початок року за строковим депозитом до 10,6% на кінець серпня. Зі зниженням облікової ставки середня пропозиція клієнту по ринку знизилася на 1,5 в.п.», – заявив заступник голови правління з питань роздрібного бізнесу Комінбанку Борис Рафалович.

Державні банки платять менше, але є виключення. «У Привату і Ощаду ставка досить низька, і вони залучають не за рахунок вартості. А у А-Банку, ПУМБ та «Моно» (застосунок monobank. – Ред.) ставка досить висока. У гривні ми пропонуємо близько 12% на строки 3-6 місяців, а в валюті – до 1,5%», – сказала начальниця управління депозитних продуктів Сенс Банку Ірина Стрепетова.

Заможні клієнти можуть розраховувати на більшу ставку, ніж масовий клієнт. «Є таке поняття, як індивідуальний підхід. Суто з продуктової лінійки у нас присутній «крафтовий депозит», який залежить від суми накопичення. Що вище сума розміщення, то вище ставка. Ця пропозиція користується попитом. Інші банки пропонують схожі продукти», – розповів директор департаменту роздрібних клієнтів Кредобанку Олександр Супрунович.

Є вірогідність, що зниження ставок найближчим часом не буде. «Цього року банки по процентним ставкам за депозитами знижувались паралельно з обліковою ставкою – десь три чверті банків. До кінця року, думаю, Нацбанк вже не буде знижувати облікову ставку, і якась стабільність буде найближчі пів року», – розповів Product Owner департаменту некредитних продуктів ПУМБ Сергій Кравченко.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь