Рада схвалила законопроєкт про підвищення податків у першому читанні

Рада схвалила законопроєкт про підвищення податків у першому читанні

Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт № 11416д, який передбачає підвищення податків для українців та банків.

Про це перший заступник голови комітету ВР з питань податкової та митної політики Ярослав Железняк повідомив у Telegram.

За відповідне рішення проголосував 241 депутат.

За його словами, парламент провалив скорочену процедуру по правкам (лище 219 голосів "за"), то триватиме довга подача правок і "десь у середині жовтня друге читання".

"Так як до жовтня закон в цілому не буде прийнято, то впровадження буде "заднім числом" з 1 жовтня", – попередив Ярослав Железняк.

Остаточне ухвалення законопроєкту має додатково принести держбюджету 58 млрд грн в цьому році та 137 млрд грн у наступному.

За словами Железняка, голосування за документ у другому читанні очікується приблизно у середині жовтня.

Оновлений текст проєкту закону передбачає:

  • підвищення військового збору на період до 31 грудня року, у якому буде припинено воєнний стан, а саме: підвищення ставки з 1,5% до 5%;
  • становлення ВЗ у розмірі 1% від доходу платників єдиного податку ІІІ групи;
  • встановлення ВЗ для ФОП - платників єдиного податку І, ІІ та IV групи на рівні 10% розміру мінімальної заробітної плати;
  • встановлення ставки податку на прибуток для банків за 2024 рік у розмірі 50%;
  • встановлення ставки податку на прибуток для небанківських фінансових установ (крім страховиків) на рівні 25%;
  • вдосконалення запропонованої моделі визначення розміру авансових внесків з податку на прибуток підприємств для АЗС;
  • зміну податкового періоду з квартального на місячний для подання звітності про виплачені доходи на користь фізичних осіб (для економічного бронювання).

Крім того, документ має доручення уряду розробити законопроєкт про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо зарахування військового збору до спецфонду держбюджету для їх спрямування на потреби фінансового забезпечення сектору безпеки і оборони.

Як повідомлялося, 3 вересня народні депутати провалили голосування за законопроєкт №11416-д про підвищення податків для фінансування оборони.

У першому читанні законопроєкт набрав лише 224 голоси з 226 необхідних, у тому числі його підтримали лише 170 із 233 депутатів від "Слуги народу".

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь