До схеми з легалізації 4 млрд грн Коломойським причетний Реал Банк олігарха Курченка

До схеми з легалізації 4 млрд грн Коломойським причетний Реал Банк олігарха Курченка

Детективи Бюро економічної безпеки під час досудового розслідування встановили, що схема з легалізації бізнесменом Ігорем Коломойським понад 4 млрд грн відбулася за участю банку одного з підсанкційних олігархів, який перебуває в міжнародному розшуку.

Про це повідомляє пресслужба БЕБ.

Зазначається, що зокрема Коломойський, аби приховати походження незаконно отриманих грошових коштів, організував внесення недостовірних відомостей до обліків підконтрольних банків.

"Коломойський нібито вносив готівкові грошові кошти на власний рахунок у ПриватБанку, надалі ці гроші продавалися Реал Банку, після цього за допомогою імітації декількох банківських операцій з підконтрольними підприємствами та зняття частини готівкових коштів приховувались факти наявності грошових коштів на рахунках банку. В результаті цих операцій відбувалось приховування недостачі готівкових грошових коштів у звітності до НБУ на кінець банківського дня", - йдеться у повідомленні.

Встановлено також, що реалізація схеми з маскування незаконного походження грошових коштів тривала впродовж 2 років, зазначили у БЕБ.

Як повідомлялося, нещодавно детективи БЕБ виділили матеріали досудового розслідування щодо Коломойського в окреме кримінальне провадження, де повідомлено про завершення розслідування за 4 статтями Кримінального кодексу. Водночас триває слідство щодо інших учасників організованої та керованої олігархом групи.

Йдеться про незаконні дії з банківськими документами під час фактичного невнесення підозрюваним 5,8 млрд грн в касу банку, а також заволодіння понад 5,3 млрд грн, які надалі були легалізовані. Частина безпідставно зарахованих на особисті рахунки олігарха грошей була сформована за рахунок кредитних коштів підконтрольного банку.

Детективи також довели факт організації заволодіння бізнесменом понад 3,3 млрд грн «Укрнафти» та учасників договорів про спільну інвестиційну діяльність.

Коломойський залишатиметься під вартою, оскільки не буде вносити заставу розміром 1,877 млрд грн, яку йому призначив суд як альтернативу тримання під вартою. При цьому в іншій справі відносно нього діє запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Нагадаємо, Північний апеляційний господарський суд задовольнив апеляційну скаргу ПриватБанку, скасував рішення Господарського суду і відмовив у задоволені позову Нікопольського заводу феросплавів (НЗФ).

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь