«Доступні» кредити недоступні бізнесу з поганою репутацією

«Доступні» кредити недоступні бізнесу з поганою репутацією

Проблемна ділова репутація позичальника – основна причина відмови йому в кредиті за програмою «Доступні кредити 5-7-9%».

Про це розповів виконавчий директор Фонду розвитку підприємництва Руслан Гашев під час круглого столу «”5-7-9%”: видати не можна відмовити», проведеного онлайн «Фінансовим клубом».

«Найбільша проблема в отриманні кредиту – 65% відмов – це ділова репутація. До неї входять кредитна історія, фінансовий стан, відсутність розуміння, як вести бізнес», –  сказав Руслан Гашев.

Інфографіка: Що відбувається з програмою «Доступні кредити 5-7-9%»

Він перелічив інші фактори: «9% причин відмов – це необґрунтованість бізнес-плану, 10% – невідповідність цілі кредитування, 3% – невідповідність закону про державну підтримку, 3% – збиткова діяльність підприємців, 4% – перевищення обсягу виручки, 1% – перевищення ліміту держдопомоги».

«Негативна ділова репутація – це й прострочені кредити, і арешти, і несплачені податки. Кожен такий факт накладає відбиток. Це фотографія клієнтського сегмента і реалій, в яких ми працюємо», – пояснила в.о. директора департаменту мікро-, малого та середнього бізнесу Ощадбанку Олена Гіль.

Кожна криза лише погіршує репутацію позичальників, а для її виправлення потрібен тривалий період економічного зростання. «Ділова репутація бізнесу постійно страждає. Кризи погіршують ділову репутацію. Має пройти час, економіка має зростати, а бізнес має вийти з тіні», – вважає директор департаменту документарних та кредитних операцій Банку Альянс Володимир Сураєв.

Керівник з мікрокредитування департаменту малого бізнесу ПУМБ Віктор Харковець пояснює, чому банки не можуть кредитувати підприємців із негативною діловою репутацією.

«Для банку це ризик – висока ймовірність того, що клієнт не буде погашати кредит. Банки в рамках цієї програми кредитують за рахунок депозитів населення, тому роздавати їх під високі ризики ми не можемо без розуміння, що цей кредит буде повернуто», – сказав Віктор Харковець.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу