ЕКА за пів року підтримала український експорт на 4,6 млрд грн

ЕКА за пів року підтримала український експорт на 4,6 млрд грн

Експортно-кредитне агентство України (ЕКА) за перше півріччя 2024 року підтримало експорт на 4,6 млрд грн.

Про це повідомила перша віцепремʼєр-міністерка — міністерка економіки України Юлія Свириденко, передає Мінекономіки.

«Експортно-кредитне агентство України в першому півріччі збільшило обсяги підтримки експорту майже у 2,5 раза у порівнянні з відповідним періодом минулого року. Розвиток несировинного експорту – один з ключових напрямків економічної політики «Зроблено в Україні». І інструменти від ЕКА допомогають досягти цих цілей, зокрема, страховку ЕКА банки визнають достатньою заставою за кредитом, що спрощує і здешевлює його отримання. Крім того, співпраця з ЕКА зменшує ризики експортера і банка, знижує вартість фінансування та підвищує можливості для розвитку бізнесу», - зазначила Свириденко.

До трійки регіонів-лідерів за обсягами підтриманого за пів року експорту увійшли Київ - 2,78 млрд грн, Львівська область - 1,11 млрд грн, Вінницька область - 234,2 млн грн.

До п’ятірки країн до яких українські виробники в січні-червні продавали свою продукцію (за сумами укладених і застрахованих контрактів) увійшли Польща, ОАЕ, Азербайджан, Словаччина та Німеччина.

Найбільш популярними експортними товарами були молочні продукти, деревина та вироби з неї, іграшки, одяг та продукти переробки овочів.

Як повідомлялося, з часу створення товариства у 2018 році до кінця 2021-го обсяг підтриманого експорту (сума експортних контрактів, які були підтримані за допомогою продуктів ЕКА) становив приблизно 80 мільйонів гривень. У 2022 році агентство підтримало український експорт на 3,2 млрд грн. За 2023 рік цей показник сягнув 7,8 млрд грн. Результат цього року (станом на 10 червня) – 3,1 млрд грн.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу