Євросоюз та Британія готують нові дії проти російського «тіньового флоту»

Євросоюз та Британія готують нові дії проти російського «тіньового флоту»

Велика Британія та країни Європейського Союзу збираються вжити нових заходів проти так званого російського "тіньового флоту", який використовується для перевезення нафти в обхід міжнародних санкцій.

Про це пише Bloomberg із посиланням на джерела та відповідні документи, передає Європейська правда.

Як повідомляється, цього тижня Велика Британія планує звернутися до групи європейських країн із закликом до дій, спрямованих проти так званого "тіньового флоту" нафтових танкерів Росії.

Кілька урядів у зв'язку з цим планують схвалити план в кулуарах зустрічі Європейської політичної спільноти 18 липня, свідчить проєкт заяви, який є в розпорядженні агентства. Зустріч пройде у Великій Британії.

Як зазначається, ці країни мають на меті обмінюватися інформацією про російський "тіньовий флот", координувати свої відповіді на ризики, які становлять його кораблі і посередники, і "працювати з приватним сектором та іншими морськими зацікавленими сторонами для усунення цієї загрози", йдеться в проєкті заяви.

Для цього офіційні особи та експерти з різних країн створять групу реагування та проведуть зустрічі, щоб терміново "вжити конкретних заходів".

"Тіньовий флот" Росії становить загрозу для наших країн та інших, які залежать від світових морів і океанів. Багато кораблів цього "тіньового флоту" не застраховані й погано обслуговуються. Багато з них займаються діяльністю, яка порушує базові стандарти і правила безпеки та охорони довкілля", – сказано в документі, який ще може змінитися до підписання наприкінці цього тижня.

За словами одного зі співрозмовників, надалі ще більше суден російського "тіньового флоту" можуть опинитися під санкціями.

Наприкінці червня повідомлялося, що Росія після створення "тіньового" флоту для перевезення своєї нафти вирішила сформувати аналогічний для експорту скрапленого природного газу.

Нагадаємо, запроваджене країнами "Великої сімки" обмеження цін на російську нафту та нафтопродукти забороняє західним судновласникам, страховикам і посередникам надавати судна, страхові та інші послуги для вантажів, вартість яких перевищує встановлені порогові значення.

Москва змогла значною мірою уникнути впливу обмеження ціни, зібравши "тіньовий флот" танкерів, які працюють у важкодоступних юрисдикціях, і звернувшись до незахідних постачальників послуг для доставки своєї нафти на нові ринки, такі як Індія.

"Інгосстрах" входить до п’ятірки найбільших російських страхових компаній, серед іншого, він страхує танкери російського "тіньового флоту" замість західних компаній.

У квітні International Group of P&I Clubs, лондонська головна організація клубів, що забезпечує страхове покриття судновласників, надала послуги лише 16% усіх танкерів, що перевозять російську нафту.

У 2023 році ЄС і Велика Британія наклали санкції на Російську національну перестрахову компанію, яка забезпечує державне покриття всіх ризиків, пов’язаних із внутрішніми санкціями, включаючи перестрахування суден і морських вантажів. Обмеження фактично закрили для фірми два основних західних ринки перестрахування.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу