ФГВФО продовжив на рік реструктуризацію боргів позичальників банків-банкрутів

ФГВФО продовжив на рік реструктуризацію боргів позичальників банків-банкрутів

Фонд гарантування вкладів продовжив на рік дію програми реструктуризації заборгованості для фізичних осіб, які є позичальниками банків, що ліквідуються.

Згідно з рішенням виконавчої дирекції Фонду, яке набуває чинності 2 вересня 2024 року, фізособи-позичальники можуть доєднатися до Умов погашення заборгованості ще протягом року – до 31 серпня 2025 року.

«Для позичальника реструктуризація є хорошою можливістю виконати свої зобов’язання перед банком і зберегти таким чином хорошу кредитну історію та репутацію відповідального клієнта. Залишок заборгованості за реструктуризованим кредитом Фонд виставляє на продаж на аукціон в останню чергу. Для банку в ліквідації – це постійне джерело надходження коштів для розрахунку з кредиторами. Так, за час дії запроваджених у 2022 році Умов погашення заборгованості для фізосіб до банків у ліквідації надійшло понад 189 млн грн. Тому ми продовжили дію цієї програми, щоб фізособи, які ще не долучилися до неї, мали можливість це зробити», - пояснила т.в.о. директора-розпорядника Фонду Ольга Білай.

Спрощені умови погашення заборгованості для фізосіб-позичальників запроваджені на час дії воєнного стану. Для них застосовується 0,001% річних та 1 копійка комісії за умови, що боржник погашає від 10 тис. грн на місяць для іпотечних кредитів, 5 тис. грн – для кредитів, отриманих з використанням платіжних карток, заборгованість за якими на дату приєднання фізичної особи-позичальника до Умов становить понад 100 тис. грн, 1 тис. грн для інших кредитів. Позичальник може повністю погасити кредит на пільгових умовах протягом періоду ліквідації банку.

Щоб приєднатися до Умов погашення заборгованості фізична особа-позичальник має подати до банку відповідну заяву та здійснити платіж у погашення заборгованості за кредитним договором у визначеному порядку.

Нагадаємо, з серпня 2023 року діють уніфіковані умови реструктуризації для юросіб та ФОП. Вони передбачають перший внесок у розмірі 5%, щомісячну амортизацію та повне погашення заборгованості за основною сумою, а також процентів і комісії протягом процедури ліквідації.

На період реструктуризації проценти за користування кредитом встановлюються залежно від періоду реструктуризації та сплачуються щомісячно: менше 18 місяців – 0,1% річних, 19-24 місяці – 3%, більше двох років – 5%. Період реструктуризації встановлюється згідно з клопотанням клієнта, але повне погашення має відбутись не пізніше ніж за півроку до завершення процедури ліквідації.

Юрособи та ФОП, які мають кредит у банку, що ліквідується, мають звернутися до банку-кредитора для консультації щодо необхідного пакету документів і подальшого плану дій.

Станом на 01 серпня 2024 року від кредитів, реструктуризованих за Умовами погашення заборгованості для фізосіб (запроваджені у 2022 році) та Уніфікованими умовами реструктуризації для юросіб та ФОП (запроваджені у 2023 році), банки, що ліквідуються Фондом, отримали близько 618 млн грн, з яких 189,3 млн грн – надходження від кредитів фізосіб, 428,7 млн грн – від кредитів юросіб та ФОП.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь