Фінкомітет парламенту дав Нацбанку 16 порад

Фінкомітет парламенту дав Нацбанку 16 порад

Більш жорсткі заходи впливу, менше схем на платіжному ринку та спрощене списання коштів з рахунків військових.

Ці та інші рекомендації надав парламентський комітет з питань фінансів, податкової та митної політики за підсумками заслуховування голови НБУ Андрія Пишного.

Фінкомітет, згідно протоколу № 181 від 9 серпня, надав Нацбанку 16 рекомендацій:

1. Забезпечити комплексне виконання цілей Стратегії розвитку фінансового сектору у частині коротко- і середньострокових заходів, відповідальним за реалізацію яких визначено НБУ.

2. Забезпечити своєчасне та повне виконання заходів, передбачених Стратегією із розвитку кредитування, в тому числі з метою нарощування кредитування пріоритетних секторів економіки, МСБ, "територій стійкості", забезпечення доступності кредитування, розчистки непрацюючих кредитів, підвищення якості кредитного портфелю, зменшення кредитних ризиків, підвищення рівня фінансової інклюзії тощо.

3. Продовжувати практику оцінки якості активів та проведення оцінки стійкості із несприятливим сценарієм для визначення потреб у капіталізації та посилення стійкості банківської системи.

4. Надалі здійснювати заходи із приведення вимог до діяльності банків та небанківських фінансових установ до вимог ЄС із огляду на план євроінтеграції.

5. Продовжити, у співпраці з правоохоронними та податковими органами, роботу з виявлення схем використання платіжної інфраструктури в незаконних цілях, в тому числі використання шахраями рахунків фізичних осіб, від імені яких виконуються платіжні операції з метою вчинення шахрайських дій (дропів), вчинення надавачами платіжних послуг дій, спрямованих на приховування справжнього призначення платіжних операцій (міскодингу), вчинення інших незаконних дій з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, а також опрацювати питання можливих шляхів припинення використання виявлених схем.

6. Запровадити більш дієві заходи впливу за порушення вимог платіжного законодавства, в тому числі, посилити вимоги до систем моніторингу операцій, систем управління ризиками та систем внутрішнього контролю для надавачів платіжних послуг.

7. Визначитись із доцільністю запровадження обмежень виконання платіжних операцій з використанням реквізитів електронних платіжних засобів, забезпечивши захист законних інтересів добросовісних споживачів платіжних послуг, здійснювати постійний моніторинг ефективності запроваджених обмежень та, за необхідності, їх переглядати.

8.Посилити боротьбу з наданням послуг на ринках фінансових та платіжних послуг без авторизації, шляхом запровадження ефективного механізму виявлення безліцензійної діяльності на цих ринках та притягнення неавторизованих осіб, що надають такі послуги, до відповідальності.

9. Удосконалити заходи щодо посилення прозорості виконання платіжних операцій та покращення взаємодії між надавачами платіжних послуг та правоохоронними органами з питань обміну інформацією про операції, що оскаржуються користувачами.

10 Ініціювати зміни до законодавства та нормативно-правових актів Національного банку для обмеження схем із використання платіжної інфраструктури в незаконних цілях.

11. Продовжувати здійснення валютної лібералізації з метою підтримки бізнесу, структуруючи відповідні заходи таким чином, аби не порушувати макрофінансову стабільність, створювати умови для припливу нового капіталу і забезпечити охоплення лібералізаційними заходами якомога
ширшого кола учасників ринку.

12. Забезпечити розроблення та погодження із зацікавленими сторонами законодавчих пропозицій щодо створення повнофункціональної системи страхування воєнних ризиків в Україні та передачу законопроекту до профільного комітету Верховної Ради.

13. Сприяти розвитку страхування від воєнних ризиків в Україні шляхом участі в підготовці стандартизованих страхових продуктів із страхування воєнних ризиків, які будуть відповідати попиту з боку суб’єктів господарювання та споживачів, побудові фінансової моделі діяльності спеціалізованої державної установи, створеної з метою здійснення страхування (перестрахування) в системі страхування воєнних ризиків, активних комунікацій з учасниками ринку страхування, міжнародними перестраховиками та іншими зацікавленими сторонами з метою ефективного запуску повнофункціональної системи страхування воєнних ризиків.

14. Опрацювати питання щодо внесення змін до закону "Про платіжні послуги" та у нормативно-правові акти Національного банку в частині створення правових підстав для запровадження миттєвих кредитових переказів у відповідності до останніх змін в законодавстві ЄС.

15. Забезпечити опрацювання в межах компетенції Національного банку питання щодо внесення змін у законодавство в частині визначення на період дії воєнного стану спрощеного механізму повернення військовим частинам, підрозділам спеціального призначення помилково перерахованих коштів грошового забезпечення військовослужбовців, членів їх сімей.

16. Надати відповідь комітету на питання щодо фінансових установ, до яких застосовані штрафні санкції за звітний період, результатів таких санкцій та судових розглядів за ними, а також щодо заходів, які вживає Національний банк щодо таких компаній, як "АП.МІ Фінанс", "Point Loto",
"Скейпсікс" і "Payless Україна".

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу