Кабмін розблокував доступ до програми єВідновлення для власників зруйнованого житла на території бойових дій

Кабмін розблокував доступ до програми єВідновлення для власників зруйнованого житла на території бойових дій

Кабінет Міністрів врегулював питання комісійного обстеження зруйнованого житла на території активних бойових дій, що дозволить власникам такої нерухомості отримувати компенсації за програмою "єВідновлення".

Відповідні зміни Кабмін вніс до своєї постанови №473 від 19 квітня 2022 року, повідомляє пресслужба Мінреінтеграції.

Зміни передбачають, що за рішенням уповноваженого органу та з урахуванням безпекової ситуації відповідна комісія може проводити обстеження знищених об’єктів на території активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси.

Складений за результатами обстеження комісією акт може бути використаний власниками таких об’єктів для отримання компенсації за знищене житло за програмою "єВідновлення".

У Мінреінтеграції пояснили, що до цього часу проводити комісійне обстеження та фіксацію знищених війною об’єктів на території активних бойових дій було неможливо. Тому дані про знищені об’єкти на цих територіях не потрапляли до Державного реєстру пошкодженого та знищеного майна. Відповідно, громадяни не мали змоги отримати компенсації за програмою "єВідновлення".

Як повідомлялося, наприкінці червня президент Володимир Зеленський доручив спростити процедуру видачі документів, що засвідчують руйнування житла у прифронтових районах.

Нагадаємо, віцепремʼєр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук раніше обіцяла, що Кабмін ухвалить постанову, яка дозволить вносити до реєстру пошкодженого внаслідок російської агресії житла не лише нерухомість у зоні бойових дій, а й на окупованих територіях.

З листопада 2023 року по лютий 2024 року тривав експериментальний проєкт із обстеження знищеного майна в окупованому Мелітополі із застосуванням дистанційного зондування Землі. За три місяці у Реєстр пошкодженого майна з Мелітопольської громади внесли 279 об'єктів, розповідала голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк.

Також комісії вивчали фотоматеріали пошкоджень, які громадяни подавали через "Дію". На основі цих повідомлень продовжує формуватися Реєстр знищеного і пошкодженого майна. Після внесення об'єктів до цього реєстру громадяни можуть подати заяву на виплату компенсації.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу