Клієнтам підсанкційного «Фрідом Фінанс Україна» повернуть суверенні єврооблігації

Клієнтам підсанкційного «Фрідом Фінанс Україна» повернуть суверенні єврооблігації

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку заявила, що надала депонентам підсанкційної компанії «Фрідом Фінанс Україна» можливість реструктуризації державного боргу.

НКЦПФР 1 жовтня затвердила постанову №1217 (зміни до рішення №1332 від 9 листопада 2022 року), яка має забезпечити участь депонентів у корпоративних подіях, пов'язаних із правочинами з державним боргом.

«Зокрема, вона надає можливість власникам ОЗДП реалізовувати свої права через депозитарну установу. Участь депонентів ТОВ «Фрідом Фінанс Україна» у цих корпоративних подіях не змінює та не порушує санкційних обмежень, і не призводить до зміни власників ОЗДП», – заявив регулятор.

В НКЦПФР кажуть, що це рішення було прийнято на підставі звернення тимчасового керівника ТОВ «Фрідом Фінанс Україна» Олександра Бондарчука і наголошують на цінності роботи тимчасового адміністратора. «Без впровадження інституту тимчасового керівника Комісія не мала б можливості підтримати депонентів у вирішенні ситуації щодо реструктуризації державного боргу», – запевняють в Комісії.

Керівник ініціативної групи постраждалих приватних клієнтів «Фрідом Фінанс Україна» Максим Дибенко критикувава рішення НКЦПФР призупинити ліцензію «Фрідом Фінанс Україна», а не позбавити її компанію. На його думку, в останньому випадку клієнти могли б отримати доступ до своїх активів.

Він розповідав агентству «Інтерфакс-Україна», що клієнти брокера «Фрідом Фінанс Україна», який потрапив під санкції в жовтні 2022 року і яким належали єврооблігації України на суму приблизно 800 млн грн, були позбавлені можливості брати участь у їхньому обміні на нові папери і близькі до втрати цих інвестицій.

Дибенко казав, що після завершення реструктуризації ці папери без пояснень для клієнтів «Фрідом Фінанс Україна» Нацбанк списав із кабінетів брокера і депозитарної системи.

Постраждалими є 12,7 тис. клієнтів брокера, з яких 2,5 тис. інвестували у військові облігації. 95% клієнтів це фізичні особи, а загальна сума заблокованих активів, серед яких корпоративні облігації та кошти на рахунках, становить 3,5 млрд грн.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь