Комбіновані депозити не цікаві вкладникам

Комбіновані депозити не цікаві вкладникам

Українські вкладники залишаються достатньо консервативними і оминають комбіновані депозити.

Про це розповіли учасники круглого столу «Як захистити заощадження від інфляції: інвестиції в Україні та за кордоном», проведеного «Фінансовим клубом».

«Чому не запускаємо депозит в двох валютах? Це простий депозит, в який вбудовується опціон на купівлю-продаж валюти. Якщо зараз валютний депозит – це 0%, то в депозитів «дуал каренсі» можна платити і 3-5%. Але коли розповідаєш клієнту, як воно може працювати, що в депозит вбудовується опціон, то він позіхає і питає: «А що там у нас з ОВДП?». Тому я з інвестиційними інструментами зробив би крок назад і пропонував прості історії», – пояснив директор департаменту казначейства та фінансових установ ОТП Банку Антон Коваленко.

Складні «історії» можуть зрозуміти лише досвідчені користувачі фінпослуг. «Це продукт, який більше використовується для private banking, тому пересічним громадянам нецікавий. Бо з одного боку ця комбінація може принести більшу дохідність в порівнянні із традиційним депозитом, а з іншого – може призвести до втрат», – пояснила виконавча директорка Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова.

«У нас депозит з вбудованою інвестиційною складовою можливий до продажу з 2006 року. Це можливість прив’язки і до золота, і до валютних коливань твердих валют. Це непростий і не зовсім роздрібний продукт. Звичайно, його в відділеннях не було, але за запитом клієнтів його можна було сконструювати відповідно до законодавства. Інфраструктурно банк до цього вже 15 років готовий. Але попиту не було, або він був дуже точковим», – каже директорка з ринків капіталу Альфа-Банку Тетяна Попович.

Можливість швидкої конвертації з гривні у валюту і назад дають також інвестиції в ОВДП.

«У ОВДП є можливість миттєвого за один день перекладання з гривневого в валютний інструмент. Якщо фізособа побоюється валютних коливань, вона може відразу захеджувати ризик, щоб зміна курсу не приносила неприємних сюрпризів. Якщо з якоїсь причини фізособі здається, що може бути виток валютного курсу, вона може миттєво гривневі ОВДП продати і купити валютні ОВДП прийнятної терміновості. Інвестор втратить якусь частину прибутковості, проте є застрахованим від валютних коливань. Я сама користувалася цим інструментом. А прибутковість за валютними ОВДП вище 3%», – розповіла Тетяна Попович.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу