Кредитування у гривні відновилось до рівня початку війни

Кредитування у гривні відновилось до рівня початку війни

За даними Національного банку, на 1 липня 2024 року гривневий кредитний портфель резидентам (бізнесу і населенню) сягнув 790 млрд. грн., перевершивши попередній максимальний показник кредитування, досягнутий у травні 2022 року (773,8 млрд. грн.).

Про це повідомив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Загальні обсяги кредитування у національній валюті відновлюються з середини минулого року, суттєво прискорившись у 2-му кварталі поточного року. З початку 2024 року гривневі кредити зросли на 8,8% (+63,6 млрд. грн.), в т.ч. бізнесу – на 6,9%, населенню – на 13,2%.

Значну підтримку відновленню кредитування продовжують надавати державні програми (5-7-9, єОселя). Утім активно зростають обсяги корпоративного та роздрібного кредитування поза їх межами. При цьому програма 5-7-9 зараз активно переформовується у рамках меморандуму з МВФ, аби мати більший фокус на підтримці МСБ та інвестиційних цілей, і в силу бюджетних обмежень її ефект буде скорочуватись.

Позитивно також вплинуло зменшення процентних ставок в економіці. Ставка за гривневими кредитами (без оведрафту) скоротилась з 19,3% до 15,2% у першій половині 2024 року.

6367be10 603e 4cc2 a0d4 f7990a14add7

Таким чином, банківській системі знадобилось більш ніж 2 роки, аби подолати втрати у кредитному портфелі, обумовлені повномасштабною війною. Водночас, ілюзій також не повинно бути. Війна, породжувана нею невизначеність, ризики, пошкодження активів, значна частка і обсяг непрацюючих кредитів (NPL), негативно впливають на фінансовий стан позичальників і стимули до кредитування. Частина з цих викликів, на думку Гетманцева, отримає більшу увагу із запуском Національної установи розвитку, яка матиме спеціальний мандат на фінансування відновлення України, а також із більш активним врегулюванням проблеми воєнних NPL.

Нагадаємо, лише кожен шостий відібраний кандидат на іпотеку для ВПО у підсумку зміг отримати кредит.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу