Мін'юст арештував 49,3% акцій Полтавського ГЗК через борги Жеваго

Мін'юст арештував 49,3% акцій Полтавського ГЗК через борги Жеваго

Компанія Ferrexpo plc повідомила, що Міністерство юстиції України арештувало 49,3% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату (ГЗК), які належать їхній швейцарській дочірній компанії Ferrexpo AG.

Про це повідомляється на Лондонській фондовій біржі.

Арешт означає, що ці акції не можуть бути продані або передані, але Ferrexpo AG залишається їхнім власником і може голосувати та отримувати дивіденди. Компанія Ferrexpo наголосила, що не мала наміру продавати ці акції.

Арешт акцій пов'язаний із судовими процесами проти Костянтина Жеваго, колишнього власника банку «Фінанси та Кредит». Обмеження введені для погашення боргів Жеваго перед Національним банком України за рішенням суду.

«Ми аналізуємо можливі юридичні й інші засоби захисту та маємо намір відстоювати свої права. Якщо процес примусового виконання не буде зупинений, це може призвести до продажу 49,3% акцій Полтавського ГЗК», – зазначено в повідомленні компанії.

У 2019 році Генпрокуратура оголосила Жеваго в міжнародний розшук за розтрату та легалізацію 2,5 млрд грн через банк «Фінанси та Кредит». У липні 2021 року його оголосили в розшук за запитом ДБР через Інтерпол.

7 березня 2023 року Господарський суд міста Києва арештував активи Жеваго у справі про відшкодування збитків банку «Фінанси та Кредит» і його кредиторів на суму майже 46 млрд грн.

Ferrexpo володіє Полтавським та Єристівським гірничо-збагачувальними комбінатами в Україні, які видобувають і переробляють залізну руду. Їхня продукція використовується для виплавки сталі, яка має менший вплив на екологію. Через це на неї існує високий попит.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу