НАБУ і САП викрили низку корупційних схем в «Укрзалізниці»

НАБУ і САП викрили низку корупційних схем в «Укрзалізниці»

Упродовж першого півріччя 2024 року Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили низку корупційних схем, які діяли в "Укрзалізниці" та арештували приблизно 350 млн грн у підозрюваних у корупції осіб.

Про це повідомляє галузеве видання Rail.insider із посиланням на інформацію самої залізничної компанії.

За її даними, загалом у першому півріччі 2024 року у справах НАБУ та САП щодо корупції в "Укрзалізниці" на рахунках підозрюваних та підконтрольних їм юридичних і фізичних осіб арештовано 262 млн грн, $1,3 млн, 754 тис. євро, а також велику кількість об’єктів рухомого та нерухомого майна.

Зокрема, правоохоронці викрили дві організовані групи, які привласнили 117 млн грн коштів "Укрзалізниці" під час закупівлі кабельно-провідникової продукції.

Керівник першої, підприємець, розробив схему постачання продукції за завищеними цінами, а інша організована група, до складу якої входили посадові особи "Укрзалізниці", за певний відсоток від суми закупівель забезпечувала перемогу в тендерах підконтрольних підприємцю компаній.

Інша злочинна група привласнила під час війни 94,8 млн грн. Її організатор через службовців "Укрзалізниці" домігся обрання постачальником силових трансформаторів "потрібної" компанії, яка через фірму-прокладку з Болгарії продала "Укрзалізниці" трансформатори за ціною, штучно збільшеною майже вдвічі. Підозри у цій справі отримали семеро осіб.

Нагадаємо, за перше півріччя "Укрзалізниця" прозвітувала про рекордні обсяги перевезень та про отримання 3,1 млрд грн прибутку. Водночас, як заявив керівник УЗ Євген Лященко, на кінець року компанія планує збиток у розмірі 2,7 млрд грн, тому необхідно в черговий раз підвищити тарифи на перевезення.

Своєю чергою ексміністр інфраструктури Володимир Омелян закликав уряд звільнити менеджмент "Укрзалізниці". За його словами, його діяльність неефективна і сприяє розвитку корупції у держкомпанії.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили посадовцю державної установи зі спеціальним статусом про підозру у незаконному збагаченні на 56,2 млн грн та декларуванні недостовірної інформації.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь