Нацбанк наразі не планує обмежувати рахунки українців

Нацбанк наразі не планує обмежувати рахунки українців

Національний банк України наразі не планує встановлювати будь-які додаткові обмеження за рахунками банківських клієнтів.

Про це йдеться у заяві регулятора.

«Банки, платіжні та фінансові установи продовжують діяти та здійснювати належну перевірку своїх клієнтів виключно в межах законодавства з питань фінансового моніторингу та вимог НБУ», – запевняє НБУ.

Таким чином НБУ відреагував на інформацію про те, що НБУ нібито «хоче встановити ліміти, що дорівнюватимуть доходу клієнтів банків і якщо обороти будуть вищими від зазначеної суми доходу, то рахунки блокуватимуть».

Ще декілька днів тому заступник голови НБУ Дмитро Олійник заявив, що НБУ «радить банкам домовитися на рівні асоціації, щоб головним орієнтиром для застосування лімітів був підтверджений рівень доходів клієнтів, вказаний в анкеті».

«І щоб ліміти були встановлені одночасно по всьому ринку задля уникнення зміни клієнтами одного банку на інший, – зазначив Дмитро Олійник. – Упродовж наступного місяця ми розпочнемо створювати реєстр скомпрометованих карток, далі – реєстр “неблагонадійних” торговців».

Зазначимо, що НБУ ще у вересні 2023 року зобов'язав банки реагувати на випадки перевищення максимальної суми фінансових операцій, яка заявлена клієнтом.

Тоді НБУ доповнив перелік індикаторів підозрілості фінансових операцій клієнтів. «А саме перевищення більше ніж у два рази на місяць максимальної суми фінансових операцій, заявленої клієнтом до встановлення ділових відносин/оновленої під час його обслуговування, та нетипова активність за рахунками клієнта», – йшлося у повідомленні.

До 7 вересня 2023 року клієнти мали повідомляти банку «орієнтовний обсяг фінансових операцій, які планує проводити клієнт у банку», а з 7-го вересня  минулого року слово «орієнтовний» зникло. Вже як рік клієнти мають повідомляти «обсяг фінансових операцій, які планує проводити клієнт у банку протягом місяця, із зазначенням чіткої межі максимальної суми операцій клієнта».

З тих пір багато банків провели повторне анкетування клієнтів у відділеннях чи застосунках з питання їх максимального ліміту щомісячних операцій. Вимога довести названу клієнтом суму поки що не висувалась.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь