Нацбанк планує знизити інфляцію до 5% за три роки

Нацбанк планує знизити інфляцію до 5% за три роки

Рада НБУ ухвалила Основні засади грошово-кредитної політики, які спрямовані на приведення інфляції до цілі 5% у найближчі три роки.

Основними засадами офіційно визначено, що монетарна політика НБУ спрямовується на приведення інфляції до цілі 5% на належному горизонті політики, який не перевищуватиме три роки.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Такий горизонт політики, тобто період часу, протягом якого НБУ має намір повернути інфляцію до цілі, визначатиметься гнучко. Він враховуватиме необхідність балансування між сприянням адаптації економіки та підтриманням її відновлення, а також збереженням контролю за інфляційними очікуваннями.

Відповідний формат вирізнятиме поточний режим від повноцінного інфляційного таргетування, який діяв до повномасштабного вторгнення, коли горизонт повернення інфляції до цілі становив 9-18 місяців.

НБУ має намір використовувати гнучке інфляційне таргетування до нормалізації функціонування економіки та відновлення повноцінного формату інфляційного таргетування з плаваючим обмінним курсом.

Нацбанк використовуватиме узгоджену комбінацію інструментів процентної і валютно-курсової політики, валютних обмежень та інших інструментів для забезпечення цінової стабільності.

НБУ продовжить роботу над збільшенням дієвості каналів монетарної трансмісії для посилення ролі облікової ставки як інструменту монетарної політики. Для цього НБУ знижуватиме економічну невизначеність, підтримуватиме довіру до гривні та поступово пом'якшуватиме валютні обмеження.

НБУ і надалі дотримуватиметься принципів керованої гнучкості обмінного курсу як перехідного режиму на шляху повернення до плаваючого курсоутворення.

Крім того, НБУ сприятиме збереженню реальних процентних ставок за строковими гривневими інструментами, зокрема депозитами, на достатньо високому рівні для забезпечення захисту гривневих доходів населення від інфляції. Це важливо, щоб зменшити ризики для стійкості валютного ринку та керованості інфляційних очікувань.

Нагадаємо, Рада НБУ затвердила Основні засади грошово-кредитної політики.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь