НКЦПФР відреагувала на судову ухвалу по справі «Української біржі»

НКЦПФР відреагувала на судову ухвалу по справі «Української біржі»

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку стурбована тим, що на тлі війни та запровадження державної санкційної політики, суд своїм рішенням фактично виступив проти дотримання санкцій.

Про це йдеться у заяві регулятора.

Йдеться про те, що 24 вересня Шостий апеляційний адміністративний суд задовольнив апеляційну скаргу АТ «Українська біржа» та призупинив постанову НКЦПФР про анулювання ліцензії, винесену через наявність підсанкційних осіб у структурі власності біржі.

«Українська біржа» вже анонсувала відновлення діяльності.

Регулятор нагадав, що ухвалив постанову про анулювання ліцензії АТ «Українська біржа» на здійснення діяльності на ринках капіталу та організованих товарних ринках через порушення профільного законодавства. Ця постанова набула чинності в липні. Це стало можливим після того, як РНБО включила власників істотної участі УБ до санкційного списку.

Згодом «Українська біржа» звернулась до Київського окружного адміністративного суду з позовом про визнання незаконною та скасування постанови НКЦПФР. «Суд відмовив в забезпеченні позову, а пізніше біржа подала заяву про залишення свого позову без розгляду», – нагадали в комісії.

«Однак, незважаючи на відсутність провадження за колишнім позовом та відсутність нового позову, апеляційний суд ухвалив рішення задовольнити апеляційну скаргу біржі, скасував ухвалу першої інстанції та призупинив анулювання ліцензії, – заявили в НКЦПФР. – Комісія продовжить дотримуватись санкційної політики держави та ретельно стежитиме за діяльністю професійних учасників ринків капіталу в межах своїх повноважень та чинного законодавства».

НКЦПФР впевнена, що через наявність у структурі власності АТ «Українська біржа» підсанкційної особи, яка є кінцевим бенефіціарним власником, інвестиційні фірми та контрагенти зобов'язані встановлювати високий ризик ділових відносин відповідно до вимог законодавства про фінансовий моніторинг.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь