«Українська біржа» анонсувала відновлення торгів

«Українська біржа» анонсувала відновлення торгів

«Українська біржа», яка зупинила торги 8 липня після набуття чинності постанови Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про анулювання її ліцензії, найближчим часом відновить торги завдяки рішенню апеляційного суду про призупинення дії постанови НКЦПФР як заходу забезпечення.

Про це йдеться в повідомленні біржі.

24 вересня Шостий апеляційний адміністративний суд задовольнив апеляційну скаргу біржі на ухвалу Київського окружного адміністративного суду, якою було відмовлено у вжитті заходів забезпечення позову шляхом зупинення дії постанови НКЦПФР від 5 червня про застосування заходів впливу контрольного характеру.

Таким чином, апеляційний суд скасував ухвалу суду першої інстанції та постановив зупинити дію постанови НКЦПФР про застосування заходів впливу контрольного характеру від 5 червня №14/01/10/С03 у вигляді анулювання ліцензій до набрання законної сили судовим рішенням у справі визнання цієї постанови протиправною та її скасування.

Постанова апеляційного суду набрала законної сили з моменту її прийняття.

«Це рішення дозволяє біржі відновити свою діяльність на період судового розгляду справи. Ми вже розпочали процес запуску торгів, і найближчим часом, після завершення всіх необхідних організаційних заходів, біржа знову працюватиме у звичайному режимі», – йдеться в повідомленні біржі.

Біржа продовжує оскаржувати постанову НКЦПФР у судовому порядку для вирішення справи по суті.

«Про точну дату відновлення торгів буде повідомлено додатково на нашому сайті», – зазначили на біржі.

НКЦПФР анулювала ліцензію біржі через санкції, накладені на одного з власників істотної участі. Найбільшим акціонером біржі на кінець квітня 2024-го була Freedom Holding із часткою 24,27%. Власник 71,08% акцій компанії, Тимур Турлов, внесений до українських санкційних списків з осені 2022 року. Біржа просила Freedom Holding передати свій пакет акцій Україні, щоб уникнути рішення НКЦПФР.

«Українська біржа» була заснована 15 травня 2008 року учасниками ринку цінних паперів в Україні у співпраці з російською фондовою біржею РТС. «Українська біржа» стала першою біржею, яка запустила ринок заявок, інтернет-трейдинг і розрахунки через центрального контрагента.

На початку цього року НКЦПФР попередила учасників ринку про можливість втрати ліцензій двома з трьох українських фондових бірж – ПФТС та «Українська біржа» – через порушення ліцензійних умов. Влада України розглядала можливість створення нової фондової біржі для забезпечення безперебійного функціонування вторинного ринку державних облігацій, оскільки ПФТС недостатньо капіталізована, але відмовилась від цього.

НКЦПФР надала ПФТС можливість до 28 лютого 2025 року виконати норматив ліквідності.

Кількість біржових угод з ОВДП впала в 2,5 раза після виходу «Української біржі» з ринку.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь