Перемога Трампа на виборах може завдати важкого удару по економіці Німеччини

Перемога Трампа на виборах може завдати важкого удару по економіці Німеччини

Німеччина найбільше програє, якщо Трамп спричинить торгівельну війну між США та Європою, а промислова міць Німеччини, якій раніше заздрили, потенційно може перетворитися на гостру вразливість.

Про це повідомляє Reuters.

Колишній президент-республіканець Дональд Трамп оприлюднив плани щодо запровадження загальних тарифів від 10% до 20% практично на весь імпорт, а також тарифів у розмірі 60% і більше на товари з Китаю, що, за його словами, сприятиме зростанню виробництва в США.

Звіт німецького економічного інституту IW, показав, що за сценарієм, коли адміністрація Трампа запровадить тарифи на рівні 20% для ЄС, а блок відповість тим самим, ВВП єврозони впаде на 1,3% у 2027 і 2028 роках, а в Німеччині - на цілих 1,5%.

Негативний вплив на ВВП ЄС зростає з 2025 по 2028 рік, тоді як вплив на ВВП США є сильнішим у перші два роки: падіння ВВП становитиме 1,3% за тарифів 10% і 1,5% за тарифів 20% у 2025 році, як показало дослідження.

Згідно з останнім прогнозом МВФ, Німеччина, найбільша економіка Європи, цього року стане єдиною країною G7, економіка якої не зростатиме два роки поспіль.

Німецький експорт скоротився на 0,3% у 2023 році через слабкий світовий попит та геополітичну напруженість. Цього року уряд очікує скорочення на 0,1%.

Повідомляється, що німецький експорт до США може впасти на 14,9% за сценарієм, коли США запровадять тарифи в розмірі 60% на товари з Китаю і 20% на товари з інших країн.

Особливо сильно постраждає німецький експорт автомобілів - на 32%, а також експорт фармацевтичної продукції - на 35%.

Нагадаємо, курс євро може впасти на 10%, якщо Дональд Трамп переможе на виборах, оскільки він планує запровадити широкомасштабні тарифи та скоротити внутрішні податки.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь