Нацбанк пояснив серпневий стрибок цін

Нацбанк пояснив серпневий стрибок цін

Пришвидшення інфляції у серпні у річному вимірі до 7,5% з 5,4% у липні було незначно вище за траєкторію прогнозу Національного банку, опубліковану в Інфляційному звіті за липень.

Про це повідомили в НБУ.

Водночас фундаментальний інфляційний тиск посилився сильніше, ніж прогнозувалося. Показник базової інфляції в серпні зріс до 6,5% з 5,7% у липні.

"Така динаміка зумовлена насамперед ефектами гірших цьогорічних врожаїв і впливом вищих витрат бізнесу на продовольчу сировину, енергію та оплату праці. Підтримували ціновий тиск і ефекти перенесення від послаблення обмінного курсу гривні в попередні місяці", – заявили в НБУ.

У наступні місяці інфляція зростатиме, але залишатиметься помірною. Інфляційний тиск зберігатиметься й в наступні місяці через збільшення витрат бізнесу на оплату праці та електроенергію, поетапне підвищення акцизів та ефекти перенесення девальвації гривні в попередні місяці.

НБУ й надалі спрямовуватиме зусилля на збереження інфляції на помірному рівні цього року та повернення її до цілі 5% упродовж наступних років. Цьому сприятимуть заходи НБУ із захисту гривневих доходів і заощаджень населення від інфляції та забезпечення стійкості валютного ринку.

Нагадаємо, в МВФ очікують, що темпи зростання ВВП України в 2024 році впадуть з 6,5% в I кварталі до 3% в цілому по року, а інфляція прискориться до 9%.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь