ЄБРР надав ПриватБанку портфельні гарантії для кредитування бізнесу на 400 млн євро

ЄБРР надав ПриватБанку портфельні гарантії для кредитування бізнесу на 400 млн євро

11 вересня у Лондоні відбулося підписання найбільшої серед фінансових інституцій угоди про розподіл ризиків між Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) та українським банком, яка надасть можливість видати нові кредити на суму 400 млн євро.

Договір передбачає, що ЄБРР покриватиме до 50% кредитного ризику ПриватБанку за кожним кредитом у рамках портфелю нових виданих кредитів приватним позичальникам на загальну суму 400 млн євро.

Ця угода включає складові, що підтримують кредитування:

  • з наданням грантової підтримки від міжнародних донорів – для кредитів на інвестиційні цілі;
  • проєктів із забезпечення енергонезалежності для бізнес-клієнтів;
  • для ОСББ та приватних осіб;
  • для мікро, малих та середніх клієнтів;
  • проєктів, що підтримують жіночий бізнес, ветеранський бізнес, релокований бізнес та бізнес, який постраждав від воєнних дій.

Отримане фінансування за цим інструментом дозволить ПриватБанку збільшити можливості щодо кредитної підтримки українських компаній та розширити фінансування проєктів, які сприяють виробництву харчових продуктів, енергоефективності та виробленню енергії в країні, що має вирішальне значення для України.

«Завдяки гарантіям ЄБРР банківські кредити стають більш доступними мікро, малому та середньому бізнесу, який працює на відновлення та розвиток виробництва, особливо в критично важливих під час війни секторах економіки, таких як агропереробка та енергетика», – заявив член правління ПриватБанку Євген Заіграєв.

Підготовку цієї угоди ЄБРР та ПриватБанк розпочали у червні 2024 року.

ПриватБанк та Укргазбанк першими приєдналися до Програми підтримки енергетичної безпеки ЄБРР (ESSF). За цією програмою ЄБРР надає банкам механізм розподілу ризиків за портфелем, який забезпечить кредитування на 700 млн євро.

ПриватБанк отримав від ЄБРР портфельних гарантій на 175 млн євро для фінансування проєктів енергетичної безпеки в Україні об'ємом до 400 млн євро, а Укргазбанк отримав портфельних гарантій на 150 млн євро, що може дозволити йому сформувати новий портфель на 300 млн євро.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь