російський Райффайзенбанк зупинить валютні перекази фізосіб

російський Райффайзенбанк зупинить валютні перекази фізосіб

російський Райффайзенбанк з 2 вересня припинить проводити грошові перекази фізичних осіб в іноземній валюті.

Про це пише РБК із посиланням на клієнтську підтримку банку.

«З 2 вересня 2024 року Райффайзенбанк більше не зможе проводити вихідні перекази в іноземній валюті для всіх категорій клієнтів фізичних осіб. Обмеження запроваджено відповідно до рішення Групи RBI у зв'язку з приписом ЄЦБ», – заявив представник клієнтської підтримки.

Він додав, що всі валютні перекази, які були коректно оформлені та прийняті банком до виконання до 16:00 за московським часом 30 серпня 2024 року, будуть опрацьовані з урахуванням чинних умов та обмежень.

Райффайзенбанк поступово погіршував умови проведення транскордонних переказів. З 10 червня 2024 року банк вже перестав проводити вихідні грошові перекази у доларах США через рішення банків-кореспондентів. Заборона стосувалася всіх категорій клієнтів.

До цього він ввів мінімальні ліміти операцій та збільшив щодо них комісії. Наприклад, встановив комісію 50% за вхідні доларові перекази з інших банків, обмежував вихідні платежі в євро до деяких країн, а в січні 2024 року підняв максимальний розмір комісій за перекази валюти в інші кредитні організації більш ніж утричі — до $1 тис. та €1 тис.

У лютому 2023 року на російський Райффайзенбанк припадало 40-50% від усіх платежів між росією та рештою світу, повідомляв Financial Times (FT) з посиланням на топ-менеджера кредитної організації.

Це сталося після того, як великі російські банки опинилися під санкціями західних країн через початок агресії росії проти Україні і втратили можливість повноцінно проводити міжнародні грошові перекази у валютах. Однак у презентації про попередні фінансові результати за 2023 рік RBI повідомляла , що скоротила частку на російському платіжному ринку на 50% від пікових значень 2022 року, повернувши обсяг переказів на рівні до початку війни.

Згідно з вимогою ЄЦБ, кредитний портфель російського Райффайзенбанку має стиснутись на 65% до 2026 року порівняно з третім кварталом 2023 року. Таке ж скорочення має відбутися і щодо міжнародних платежів.

Райффайзенбанк – один із небагатьох міжнародних банків, який продовжує працювати в росії після повномасштабного вторгнення в Україну, наповнювати бюджет країни-агресорки й отримувати прибутки.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу