Суд визнав законною ліквідацію Златобанку

Суд визнав законною ліквідацію Златобанку

Північний апеляційний господарський суд скасував рішення суду першої інстанції про порушення справи про банкрутство ПАТ «Златобанк».

14 січня 2021 року суд задовольнив апеляційну скаргу Національного банку та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, повідомляє НБУ.

Також апеляційний суд відмовив у порушенні справи про банкрутство Златобанку. Таким чином суд повернув процедуру ліквідації банку в правове поле.

«Ми вітаємо рішення суду апеляційної інстанції. Це дає змогу повернути Златобанк в управління Фонду гарантування та застосовувати до банку процедуру припинення діяльності виключно в порядку, передбаченому законами «Про банки і банківську діяльність» та «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», – зазначив начальник відділу правової та судової роботи з проблемними активами юридичного департаменту Сергій Бойко.

19 червня 2019 року Господарський суд Києва відкрив провадження в справі про банкрутство Златобанку за заявою кредитора банку. Заяву було прийнято до розгляду, незважаючи на те, що законодавством визначено, що ліквідація банків може відбуватися виключно в межах процедур, передбачених законом про систему гарантування вкладів фізосіб, а не за загальною процедурою банкрутства.

НБУ оскаржив зазначене рішення суду, адже скасування в судовому порядку рішення про визнання неплатоспроможним та ліквідацію Златобанку жодним чином не позбавляє його статусу банку.

У будь-якому разі Златобанк як банківська установа має або перебувавати під наглядом регулятора – Національного банку, або виводитися з ринку Фондом гарантування, а тому не може ліквідуватися в інший спосіб, ніж це визначено вищевказаними законами.

13 лютого 2015 року НБУ відніс Златобанк до категорії неплатоспроможних.

14 лютого ФГВФО запровадив у банку тимчасову адміністрацію.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу