Центральний контрагент обслуговуватиме угоди з цінними паперами на позабіржовому ринку

Центральний контрагент обслуговуватиме угоди з цінними паперами на позабіржовому ринку

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку реалізувала можливість укладання правочинів щодо фінансових інструментів поза організованими ринками капіталу через Центрального контрагента за принципом «поставки проти оплати».

Про це повідомила пресслужба НКЦПФР.

Відтепер учасники ринків капіталу отримали можливість вчиняти правочини з гарантованими розрахунками також на позабіржовому ринку.

Ця ініціатива Комісії спрямована на збільшення опціональності для учасників ринків капіталу, підвищення сек'юрності виконання угод та, як наслідок, збільшення кількості та обсягу правочинів з фінансовими інструментами.

Це стало можливим завдяки рішенню №1086 «Щодо особливостей вчинення правочинів щодо фінансових інструментів поза організованим ринком під час дії воєнного стану», яке набрало чинності 10 вересня 2024 року.

Раніше НКЦПФР видала ліцензію на провадження клірингової діяльності Центрального контрагента – ПАТ «Розрахунковий центр з обслуговування договорів на фінансових ринках».

А депозитарій НБУ з 16 вересня 2024 року має змогу проводити нетингові розрахунки в цінних паперах за правочинами з ОВДП, що укладені поза організованими ринками капіталу та розраховуються за принципом «поставка цінних паперів проти оплати».

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь