Нацбанк залишив облікову ставку на рівні 13%

Нацбанк залишив облікову ставку на рівні 13%

Національний банк залишив облікову ставку на рівні 13%.

Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний на брифінгу.

"Це рішення сприятиме поступовому поверненню інфляції до цілі 5% у наступні роки та підтримає стійкість валютного ринку", – заявив він.

У серпні споживча інфляція зросла до 7,5% у річному вимірі, що було близьким до липневого прогнозу НБУ. Фундаментальний ціновий тиск, вимірюваний показником базової інфляції, також посилювався (до 6,5%).

Тиск на ціни зберігатиметься найближчим часом, проте в наступному році інфляція сповільниться.

"Інфляція помірно зростатиме в найближчі місяці через розширення сукупного попиту внаслідок бюджетних видатків, збільшення витрат бізнесу на оплату праці та електроенергію, підвищення акцизів", – зазначив Андрій Пишний.

Голова НБУ перерахував позитивні фактори – міжнародні резерви на рівні $42 млрд та досягнення угоди на рівні персоналу щодо п’ятого перегляду програми розширеного фінансування з МВФ.

"З огляду на це та на достатній інструментарій НБУ зберігатиме високу здатність підтримувати стійку ситуацію на валютному ринку, запобігати надмірним курсовим коливанням та забезпечувати рух курсу в обидва боки", – сказав він.

Рішення щодо збереження ключової ставки на рівні 13% у вересні спрямоване на підтримання інтересу до заощаджень у гривні та стримування попиту на валютному ринку.

У липні НБУ призупинив пом’якшення процентної політики, щоб зберегти належний рівень дохідності за гривневими інструментами. Наразі ми вбачаємо за доцільне утриматися від відновлення циклу зниження облікової ставки.

Нагадаємо, НБУ знизив облікову ставку до 13% на початку червня.

А вже в кінці липня більшість членів комітету з монетарної політики Національного банку були переконані, що НБУ доцільно призупинити цикл зниження облікової ставки щонайменше до кінця 2024 року.

Дехто з них не виключив, що за певних обставин НБУ доведеться навіть вдатися до підвищення облікової ставки.

облікова ставка 19.09.24

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь