Українські банки витісняють «іноземні» з ринку споживчого кредитування

Українські банки витісняють «іноземні» з ринку споживчого кредитування

На ринку споживчого кредитування відбуваються тектонічні зміни: банки з іноземним капіталом втрачають клієнтів, які йдуть до банків з українським капіталом.

Про це розповів директор департаменту розвитку карткового бізнесу та споживчого кредитування Акордбанку Олександр Кутас під час круглого столу «Споживче кредитування в Україні: тенденції 2024 року», проведеного «Фінансовим клубом».

«Монобанк не є учасником жодної державної програми, а він зріс за кредитним портфелем вдвічі. Це про щось говорить. Те саме А-Банк, який зріс відсотків на 40. Просто перерозподілилась частина кредитів, які були в банках з іноземним капіталом. Райф, Кредобанк, Креді Агріколь до війни були суттєвими гравцями, бо в них були значно нижчі ставки, ніж у вітчизняних банків. А зараз у них дуже консервативна політика кредитування. Частина клієнтів перейшла в ПУМБ, Акорд, Монобанк», – повідомив Олександр Кутас.

На клієнтів «полюють» також нові гравці ринку споживчого кредитування. «Юнекс активно заходить на цей ринок. Банк Альянс намагається зайти. Тобто ті банки, яких на початку війни практично не було чути з кредитами, починають запускати партнерські програми», – зазначив Олександр Кутас.

Можливості віддаленої ідентифікації клієнтів та видача кредитів без відвідування позичальниками відділення вже змінює ринок. «Як тільки всі реалізують це у себе, то невеликі банки почнуть нарощувати портфелі. До кінця 2025 року топ-15 не зміниться, бо для потрапляння в нього потрібно мати 7-8 млрд грн кредитного портфеля, але топ-20 буде суттєво змінюватися. І 2026 рік покаже, куди рухається банківська сфера і хто буде далі розвивати цей напрям», – резюмував банкір.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь