Українці стали більше купувати генераторів і сонячних панелей

Українці стали більше купувати генераторів і сонячних панелей

Бізнес підготувався до блекаутів цієї зими.

Про це заявили учасники круглого столу «Зима близько: чи готовий бізнес до енергетичних викликів та нової податкової реальності», проведеного «Фінансовим клубом».

«У нас за цей рік було декілька кейсів. Ми профінансували збільшення парку сонячних батарей у великих енергогенеруючих компаніях. А малий і середній бізнес достатньо адаптивний і вже багато зробив для адаптації своїх моделей під поточні реалії і виклики», – вважає директор департаменту організації продажів корпоративним клієнтам ТАСкомбанку Олег Федоренко.

За його словами, генератори стоять вже «біля кожного ларька». «Біля магазинів стоять більші генератори, а на підприємствах купують великі газові чи дизельні генератори. Зараз вже йде оновлення і збільшення потужності цього обладнання», – сказав Олег Федоренко.

«Основне, до чого готуються клієнти, – це тривалі блекаути. Середній та великий бізнес не використовують тільки одне джерело енергії, багато хто користується багатьма джерелами. Крім генераторів, використовують ще сонячні батареї», – каже виконавча директорка напряму управління мережею Кредобанку Оксана Стецьків.

За її словами, домінуючим на ринку були і залишаються генераторі і сонячні панелі. «Клієнти в прифронтових зонах мають більше викликів і застережень. І у великих містах, які мали досвід тривалих відключень – Харків, Одеса, Київ – клієнти готуються ще більше», – зазначила пані Стецьків.

Перші два рівні підготовки – це відновлення пошкоджених енергооб’єктів і побудова децентралізованої енергосистеми. «Третій рівень – робота корпоративних клієнтів, які намагаються в ситуації постійно зростаючої вартості електроенергії забезпечити себе альтернативним джерелом енергії. І перед клієнтами стоять виклики і наявності цього обладнання, і банківського фінансування, і мінімального забезпечення функціонування підприємства. Відносно легко забезпечити офіс електроенергією, але дуже важко забезпечити велике підприємство, яке продовжує виробляти продукцію», – розповідає начальник управління корпоративних продажів ОТП Банку Валерій Терно.

«Що стосується поставки обладнання і якщо ми говоримо про «сонце», то практично монополіст – Китай. В тому чи іншому вигляді він займає більше 50% ринку, якщо брати найбільші компанії по виробництву та якості. Хоча досить потужне виробництво і в Європі», – додав Валерій Терно.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь