В Україні з'являться банки фінансової інклюзії

В Україні з'являться банки фінансової інклюзії

В Україні планують дозволити великим роздрібним та поштовим компаніям створювати банки фінансової інклюзії.

Сьогодні в НБУ пояснили, що зміниться на банківському ринку з ухваленням законопроєкту №12044, який зареєстрували у Верховній Раді 19 вересня.

Національний банк почне видавати акціонерним товариствам обмежену банківську ліцензію.

«Це дасть змогу вирішити питання доступу населення та малого бізнесу до фінансових послуг у віддалених, малонаселених територіях, у зонах, наближених до військових дій, та на звільнених територіях. Отже, на українському фінансовому ринку з’явиться новий тип банківської установи – банк фінансової інклюзії», – пояснив регулятор.

Для чого потрібні банки фінансової інклюзії

Обмежена банківська ліцензія надасть можливість великим роздрібним та поштовим компаніям, які мають компетенцію обслуговування великої кількісті клієнтів та відділень, створити окрему юридичну особу – банк фінансової інклюзії (БФІ), щоб, використовуючи наявну інфраструктуру, надавати фінансові послуги населенню та дрібному бізнесу.

Інтерес до цієї ліцензії вже проявила Укрпошта.

Які вимоги НБУ висуватиме до банків фінансової інклюзії

Обмежена банківська ліцензія передбачає, що акціонерне товариство, яке отримає статус БФІ, має відповідати всім пруденційним вимогам і нормативам та виконувати ліцензійні вимоги Національного банку.

Водночас для забезпечення фокусу на клієнтах-фізособах та малому бізнесу БФІ будуть обмежені у проведенні операцій з іншими сегментами клієнтів (середнім та великим бізнесом) та операцій на ринках капіталу.

Також встановлюватимуться обмеження щодо загального обсягу кредитних коштів, які можуть надаватись одному позичальнику.

Щоб отримати статус банку фінансової інклюзії, юридична особа, крім стандартного пакета документів для отримання банківської ліцензії, має подати до Національного банку стратегію банку фінансової інклюзії та бізнес-план на три роки. Ці документи обов’язково мають містити детальний опис розвитку фінансової інклюзії, в тому числі планову структуру клієнтської бази за сегментами клієнтів, території обслуговування, в тому числі на малонаселених та важкодоступних територіях, плани з розвитку каналів надання послуг, які б сприяли забезпеченню фінансової інклюзії.

«Банк фінансової інклюзії дасть змогу нашим громадянам отримати доступ до основних фінансових продуктів, таких як зняття готівки, валютообмінні операції, платежі, заощадження та кредити по всій країні», – вважає голова НБУ Андрій Пишний.

Що про це думає МВФ

Законопроєкт № 12044 розроблений на виконання пункту 62 Меморандуму з Міжнародним валютним фондом, відповідно до якого Національний банк має підготувати проєкт комплексної законодавчої пропозиції, спрямованої на швидке вирішення зростаючих викликів фінансової інклюзії, з використанням наявної інфраструктури.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь