Власники мікрокредитів «Просто Позика» і «Тайм Кредит» мають російські паспорти – «Схеми»

Власники мікрокредитів «Просто Позика» і «Тайм Кредит» мають російські паспорти – «Схеми»

Власники мереж мікрокредитних організацій «Просто Позика» і «Тайм Кредит», які мають десятки філій по Україні, мають російські паспорти, йдеться у розслідуванні програми «Схеми» від «Радіо Свобода».

«Просто Позика» офіційно на 90% належить громадянину України Андрію Манучарову. Але, як з’ясували журналісти, Манучаров у 2014-му році у Криму отримав російське громадянство.

До приходу в мікрокредитний бізнес він працював на державній службі як України – очолював державне об’єднання «Укрморпорт», маючи у підпорядкуванні 19 українських морських портів, так і росії – був радником генерального директора федерального підприємства рф «росморпорт», яке оперує всіма морськими портами країни-агресора.

Також розслідувачі відшукали у відкритих джерелах згадки про його військову службу в 1990-х на підводному човні та зв’язки з політиками рф.

Компанією «Тайм Кредит» володіє дружина Манучарова Наталія, в офіційному українському реєстрі вказана як громадянка України. «Схеми» встановили, що вона також отримала громадянство рф у 2014-му році.

Син подружжя – депутат підконтрольного росії парламенту окупованого Криму від партії «Єдіная росія» Іван Манучаров. Він відкрито підтримує повномасштабне вторгнення росії в Україну і звітує про допомогу російським військовим.

Відповідно до постанови Нацбанку, громадянам росії заборонено керувати небанківськими фінансовими установами в Україні, але Манучарови продовжують контролювати бізнес через обраного ними представника – оформлюючи довіреність на представництво інтересів в бізнесі на одну й ту саму особу.

Більше того – навесні цього року НБУ продовжив ліцензії для провадження діяльності компаніям «Просто Позика» і «Тайм Кредит». Термін дії – необмежений.

«Національний банк наразі не має інформації, яка могла б свідчити про наявність у Манучарова Андрія Івановича та Манучарової Наталії Едуардівни громадянства Російської Федерації. Водночас, враховуючи інформацію, наведену у журналістському запиті, Національний банк надішле запити до Служби безпеки України та органів розвідувального співтовариства з метою отримання додаткової інформації», – повідомили в НБУ.

«У разі підтвердження інформації щодо наявності в цих осіб громадянства Російської Федерації, Національний банк матиме правові підстави для визнання їх ділової репутації та ділової репутації ТОВ «Просто Позика» і ТОВ «Тайм Кредит» небездоганною та в подальшому для застосування заходів впливу, передбачених статтею 48 Закону «Про фінансові послуги»», – додали в НБУ.

Ця стаття в тому числі передбачає можливість припинення ліцензії.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу