ЄС запровадив санкції проти ще 28 білорусів за участь у репресіях

ЄС запровадив санкції проти ще 28 білорусів за участь у репресіях

Рада ЄС 5 серпня запровадила санкції проти ще 28 осіб за їхню роль у внутрішніх репресіях і порушенні прав людини в білорусі. Зокрема, санкції спрямовані проти двох заступників начальника Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією (ГУБЕЗіК) Міністерства внутрішніх справ країни.

Про це повідомила пресслужба Ради ЄС.

«ГУБЕЗіК є одним із головних органів, відповідальних за політичні переслідування в білорусі, включно з довільними й незаконними арештами та жорстоким поводженням, у тому числі тортурами, з активістами та членами громадянського суспільства», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що до санкційного списку потрапили також прокурори й судді, які виносили політично вмотивовані вироки, зокрема громадянам, які протестували проти фальсифікації президентських виборів у 2020 році або просто висловлювали свою думку проти режиму Лукашенка.

Окрім цього, обмежувальні заходи застосовуються до керівників різних виправних установ. Йдеться про вʼязниці та слідчі ізолятори.

Наголошується, що санкції ЄС запроваджені також проти представників білоруських ЗМІ. Йдеться про гендиректорку найбільшого державного інформаційного агентства «білоруське телеграфне агентство» Ірину Акулович, ведучого телепрограми «Сенат» на каналі СТВ Микиту Рачиловського та колишнього керівника пресслужби Лукашенка Дмитра Жука.

«Ці пропагандисти режиму охоче надавали білоруській громадськості неправдиву інформацію про репресії, що здійснюються державною владою, поширювали дезінформацію, вироблену як білоруською, так і російською владою, і сприяли розпалюванню ненависті до демократичної опозиції та громадянського суспільства», – заявили в Раді ЄС.

Уточнюється, що загалом обмежувальні заходи ЄС проти білорусі наразі застосовуються до 261 фізичної та 37 юридичних осіб.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу