Більшість членів комітету з монетарної політики НБУ очікують нове зниження облікової ставки

Більшість членів комітету з монетарної політики НБУ очікують нове зниження облікової ставки

Більшість членів комітету з монетарної політики Національного банку припускає можливість подальшого зниження облікової ставки, але значна їх частина вважає, що цей потенціал вже вичерпано.

Про це свідчать підсумки дискусії членів комітету, яка відбулася 12 червня, повідомляє пресслужба НБУ.

"Семеро учасників дискусії вважають, що потенціал для зниження облікової ставки зберігається. На їхню думку, ризики для прогнозу інфляції є достатньо збалансованими. Також є підстави очікувати отримання достатніх обсягів зовнішнього фінансування як на цей, так і на наступний роки. Ураховуючи це, вони вважають, що НБУ матиме можливість знизити облікову ставку щонайменше до 12-12,5% до кінця поточного року", – зазначається у повідомленні.

Натомість четверо членів комітету висловили думку, що потенціал для зниження облікової ставки в цьому році практично вичерпано. "На їхню думку, баланс ризиків для інфляційної динаміки дещо зміщений вгору, зокрема враховуючи значні бюджетні потреби, очікувані ефекти перенесення від послаблення курсу гривні та ймовірне погіршення очікувань через пришвидшення інфляції. Ці члени КМП вважають, що з високою ймовірністю облікова ставка зберігатиметься на рівні 13% щонайменше до кінця року", – уточнили в НБУ.

Водночас усі учасники дискусії погодилися, що враховуючи високий рівень невизначеності, НБУ має бути готовим й надалі гнучко адаптувати монетарну політику в разі змін балансу ризиків для інфляції та валютного ринку.

Стосовно останнього рішення НБУ знизити облікову ставку з 13,5% до 13%, 9 з 11 членів КМП підтримали зниження облікової ставки до 13% у червні, один член КМП висловився за зниження облікової ставки до 12,5% у червні, а ще один – за збереження облікової ставки незмінною у червні.

Нагадаємо, Національний банк знизив облікову ставку до 13%, ураховуючи стримані показники інфляції, триваюче поліпшення інфляційних очікувань та баланс ризиків для подальшої інфляційної динаміки.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу