Експансія китайського маркетплейсу TEMU може знищити український ритейл

Експансія китайського маркетплейсу TEMU може знищити український ритейл

Український ритейл та маркетплейси можуть постраждати від масової переорієнтації роздрібних покупців на посилки з Китаю.

Про це повідомили учасники конференції «Як детінізувати роздрібну торгівлю та мінімізувати контрабанду в Україні?», організованої Українською Радою Бізнесу.

«У нас є один великий сайт-маркетплейс, який швидко розвивається – TEMU, який спонсорується китайськими банками. Вони, думаю, до кінця року переженуть і AliExpress, і інші такі платформи. Агресивна реклама і їхні товари потрапляють сюди без сплати будь-яких податків», – заявив голова підкомітету з питань рентних платежів, екологічного податку та оподаткування АПК комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Олексій Устенко, повідомляє агентство «Фінансовий клуб».

Це справжнє захоплення ринку. «Це експансія, і вони намагатимуться якомога більше зайти на ринок. Наступним кроком у них буде побудова складів в Україні або поряд з нами. І це величезна проблема. Поштові оператори не будуть сильно «за», але потрібно розмежувати посилки із комплектуючими для дронів, і товари, які йдуть без сплати податків та вбивають нашого виробника», – сказав Олексій Устенко. Він радить обговорити оподаткування посилок окремо від «ресурсного» законопроєкту.

«Для держави ця фіскальна ініціатива (скасування безмитного ліміту посилок. – Ред.) не така істотна – 8 млрд грн на рік, а для бізнесу це питання життя і смерті», – зазначив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Він вважає, що «запит бізнесу не чують, бо він дуже тихий». «Вас поки що не існує, запиту не існує. Де листи на депутатів, на депутатів від більшості, голів фракцій? Я спілкувався з бізнесом і чув жахливі речі, що у нас до кінця 2025 року не буде ритейлу – Rozetka не буде, не буде бізнесу, який створює робочі місяця і сплачує податки, бо прийдуть китайці. Навіть не «прийдуть», а залишаться на території Польщі в якості логістичних складів і будуть звідти комплектувати відправлення чи через «Нову пошту», чи навіть їм «Нова пошта» не потрібна буде, бо вони і її витіснять потім. Така є стратегія цих компаній», – розповів Данило Гетманцев.

Юрій Пероганич, директор Асоціації підприємств інформаційних технологій, наголосив, що безподаткові міжнародні посилки значно шкодять білим імпортерам та українським виробникам, ця проблема має бути вирішена якнайшвидше. Найкращий варіант – європейська модель One stop shop.

Директорка зі стратегічних комунікацій і взаємодії з стейкхолдерами компанії «Аврора» Інна Бойчук визнає, що проблема TEMU швидко зростає. «Це велика загроза. Від TEMU в квітні заходило в Україну 100 тис. посилок, то на осінь будемо мати понад декілька мільйонів. Ці товари могли бути куплені в Україні, податки б залишилися в Україні, і були б створені нові робочі місця», – заявила вона.

Але розглядати подібний законопроєкт потрібно обережно. «Як тільки цей закон буде внесено, це буде гірше, ніж з законом про фіскалізацію. Тому що ті, хто займатиметься контрабандою, будуть накручувати, що «влада хоче нажитися на шоколадках, які відправляють біженці з Німеччини сюди, і будуть це оподатковувати». Вони не будуть казати, що це контрабанда, яка йде і вбиває тут економіку. Це потрібно обговорювати уважно», – пояснює Олексій Устенко.

податки техніка 1

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь