На ринок фінансування автопродажів виходять нові гравці

На ринок фінансування автопродажів виходять нові гравці

Банки і лізингові компанії активно виходять в нові для себе сегменти ринку, зокрема і в фінансування автомобільного транспорту.

Про це розповіли фінансисти під час круглого столу «Роль кредитування та лізингу в розвитку ринку автопродажів», проведеного «Фінансовим клубом».

«Наприкінці минулого року ПУМБ в частині фінансового лізингу прийняв стратегію розвитку, в першу чергу автолізингу. І за перше півріччя 2024 року ми вже передали в лізинг 80% від минулорічного показника. Дотримуючись цієї динаміки, ми плануємо вдвічі покращити свій показник до кінця року», – заявила керівниця напрямку з розвитку лізингових продуктів та програм управління фінансового лізингу ПУМБ Марина Володіна.

Для цього банк готовий залучати нових клієнтів. «Ми наразі працюємо тільки з юрособами по фінансовому лізингу, але дедалі більше ми маємо запитів від фізичних осіб – підприємців. Все більше наших партнерів дають нам запити по фінансуванню легкових автомобілів для ФОПів, але й діючі клієнти банку теж звертаються. Тому ми зараз розглядаємо можливість створення нового продукту фінансування для ФОПів», – анонсувала Марина Володіна.

За її словами, частка фінансування автомобілів в їхньому лізинговому портфелі складає близько 20%. «Ми тільки на шляху встановлення цих відносин, розвиваємо імпортерські і дилерські канали за цим напрямом», – сказала вона.

«В Укрексімі цей напрямок відкритий вже три роки. Працюємо з юрособами, але в нас є пул клієнтів фізосіб – власників бізнесів. І для них ми наприкінці минулого року запустили фінансовий лізинг для фізичних осіб», – розповів керівник проєктів управління лізингових операцій Укрексімбанку Данило Середа.

Якщо аналізувати ринок кредитування фізичних осіб, то основні гравці – це Креді Агріколь Банк, Ощадбанк та ПриватБанк, зазначає керівник розвитку автомобільного кредитування західного регіону ОТП Банку Назар Янків. «Це основна трійка, яка бореться за лідерство. До війни ми займали частку ринку в 6%. І враховуючи, що ми лише в червні поточного року відновили нашу діяльність, поки у нас не стоїть ціль боротися за лідерство», – каже він.

Він очікує на появу нових пропозицій для споживачів. «На ринку з’явиться більше гравців, продукти будуть доступнішими, відповідно частка фінансування мала б вирости до 15%, враховуючи, що в 2021 році частка кредитування автомобілів була на рівні 21%, і протягом трьох років ми бачили спад вдвічі», – повідомив Назар Янків.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу